Sätter lärarna rättvisa betyg?

Kan eleverna lita på att det inte sätts godtyckliga betyg?– Absolut, men självklart gör lärare olika värderingar, säger kommunens gymnasiechef Alf Nilsson.

Foto: Tobias Wallström

Gotland2009-12-01 04:00
Han är inte alls förvånad över rapporten från Skolverket.
Och knappast oroad över de tätare inspektioner som utlovats.
- Det är bara bra, då kan man också studera hur vi arbetar för att hjälpa de svaga eleverna.
Alf Nilsson tycker inte att rapporten speglar något nytt, egentligen. Lika betyg är och har alltid stått högt på dagordningen.
- Vi har självklart jobbat i många år med betygsfrågan. Det här är en stor och mycket viktig fråga. Det är också en allvarlig fråga i den meningen att betygen är kopplade till möjligheterna att komma vidare till högre studier.
- Men man måste komma i håg att det här med att sätta betyg alltid är en fråga om att göra bedömningar.
Alf Nilsson lyfter fram det ständiga kvalitetsarbetet där man särskilt ser på matte, engelska och svenska.
- Vi kan inte se några större avvikelser i de ämnena när vi jämför med resultaten i klasserna med hur det gick i de nationella proven.

Kvalitetsarbetet
- Vi har ett hela tiden pågående arbete i gymnasieskolorna som syftar till just en likvärdig betygssättning, fortsätter Alf Nilsson.
- Vi samlar lärarna till studiedagar där vi bland annat jämför vilka kriterier man arbetar efter. Vi har också sammanställt betygen som satts för var och en av alla gymnasielärare under de senaste åren för att se om det finns några avvikelser.
Samsynen mellan lärarna är jätteviktig, poängterar Alf Nilsson, och tillägger värdet av att det alltid är två lärare som är med och sätter betygen i den kommunala gymnasieskolan.

Avvikelser?
Han säger också att det händer att man måste ta ett samtal med en lärare om han eller hon har en betygssättning som skiljer sig från de gängse nivåerna.
- Läraren får då motivera varför. Och finns det inte någon bra förklaring får läraren gå hem på kammaren och fundera på om det är rimligt att det kan bli så här. Men vi har inte stött på några jättestora avvikelser.
Gymnasiechefen säger att han känner sig trygg med det arbete som pågår för att minska riskerna för en icke likvärdig betygssättning.

"Högt medvetande"
- Men visst, det återstår mycket att göra och vi är långt ifrån färdiga. Men vi har ett högt medvetande i alla våra skolor om betygsfrågorna.
Robert Gahnfelt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om