Stöldgodset har kommit till rätta
En stor del av stöldgodset från den plundrade silveråkern i Alva har kommit till rätta.- De låg i två askar. Det handlar om hundratals mynt, berättar Mats Wihlborg, åklagare.Samtidigt finns nu misstankar om en ny plundring i Othem.
FORNMINNESBROTT. Strax efter 16 i går eftermiddag släpptes den 45-årige mannen (bilden) på fri fot. Han har de senaste dagarna erkänt att han plundrat åkern i Alva på forntida mynt. Den 44-årige huvudmannen omhäktades, misstänkt för grovt fornminnesbrott.foto: tommy söderlund
Foto: Tommy Söderlund
Tre män greps i början av november i ett hus på mellersta Gotland, som ägs av den 44-årige huvudmannen. I huset hittade polisen spadar, ryggsäckar och metalldetektorer.
45-åringen berättar
Myndigheterna kom männen på spåren efter att en man köpt delar av ett trasigt krucifix, som kunde kopplas till Gotland. Föremålet hade han köpt av en av de misstänkta.
Efter gripandet har ett stort antal förhör hållits med de tre männen. Husrannsakningar har gjorts i huset på Gotland samt i männens bostäder på fastlandet.
För en vecka sedan släpptes en 38-årig man från Köping, eftersom han inte längre ansågs kunna hindra utredningen om han försattes på fri fot.
Huvudmannen, styrelseledamot i en stockholmsbaserad auktionsfirma specialiserad på mynt, har under förhören hårdnackat förnekat brott. Men i tisdags började hans kamrat, en 45-åring från Bålsta, att berätta.
- Han kom ur sitt skal. Han har erkänt att han varit i Alva nattetid vid ett antal tillfällen och grävt upp främst mynt, säger Mats Wihlborg.
Othems-koordinater
Erkännandet ledde till slut till att polisen i torsdags kunde beslagta två askar med stora mängder mynt. Omständigheterna kring beslaget vill åklagaren inte gå in på av hänsyn till utredningen.
Har allt stöldgods kommit till rätta?
- 45-åringen säger att mynten kommer från Alva, men om han utöver det sålt något vidare vet vi inte, säger Mats Wihlborg.
Mynten ska närmast undersökas och värderas av experter.
Under veckan har nya misstankar om skattplundring riktats mot männen. När polisen undersökte huvudmannens GPS hittades koordinater för en åker i Othem. Polisteknikerna har tillsammans med länsantikvarie Majvor Östergren besökt platsen, och hittat spår av plundring även där.
Platsen ska genomgå en efterundersökning av arkeologer.
Eftersom utredningen vuxit begärde åklagaren i går att tingsrätten skulle omhäkta de båda männen till 16 december. Tingsrätten gick med på att behålla huvudmannen bakom lås och bom, men släppte 45-åringen på eftermiddagen i går, eftersom han inte längre bedömdes kunna hindra utredningen på fri fot.
Trots att skattplundringar är ett ständigt återkommande brott på Gotland är det mycket ovanligt att någon grips och straffas. Senast var 1991 då två tyskar dömdes.
"Det är jättekul"
Att tre män nu utreds för omfattande skattplundring känns mycket bra, medger Mats Wihlborg.
- Det är jättekul. Uppklarningsprocenten i den här typen av brott är ju minst sagt låg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!