"En riktig kalldusch"

Förslaget på långsammare färjor, färre turer och en fastlandshamn väcker starka reaktioner på Gotland. GT startade i går en namninsamling mot Rikstrafikens förslag som försämrar gotlänningarnas landsväg till fastlandet. - Ett jättebra initiativ. Gotlänningarna måste visa vad de tycker, säger Tiina Mykkänen, verksamhetsledare för Tillväxt Gotland och en av alla dem som skrev under listan i går.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2010-01-15 04:00
Gotlands nya landshövding Cecilia Schelin Seidegård var först med att stödja kampanjen "Rädda Gotland".
- Jag hade gärna varit den förste att skriva på en sådan namninsamling, säger hon men befinner sig i Stockholm för en träff med landets övriga landshövdingar.

"70 på motorväg"
Cecilia Schelin Seidegård jämför med fastlandet, där man satsar på infrastrukturen och bygger motorvägar för att underlätta för människor att ta sig fram snabbt och enkelt.
- Skulle man då begränsa hastigheten på motorvägen till 70 kilometer i timmen för att minska utsläppen? Nej, sådana förslag finns inte. I stället ställer man krav på bränslesnålare bilar och miljövänligare bränsle.
Kommunalråden Eva Nypelius (c) och Lars Thomsson (c) samt regiondirektören Bo Dahllöf skrev under namnlistan och betonade vikten av bra kommunikationer med fastlandet.
- Vi måste ha två hamnar, en nordlig och en sydlig. En hamn är ohållbart, fastslår Eva Nypelius bestämt.

"Brinner i huvudet"
I Arbetarrörelsens hus i Visby bildades i går eftermiddag kö när representanter från både Transportarbetarförbundet och Handelsanställdas förbund ville sätta sina namn på GT:s lista.
- Det första man tänker när man ser det här förslaget är... nej, det bara brinner i huvudet, säger Thomas Gahnström, ordförande för Transport och tidigare långtradarchaufför, och får stöd av förbundskamraterna Christer Söderlund och Gunilla Glifberg.
- Som det är nu hinner man upp, med knapp marginal, om man ska göra en hämtning i Stockholmsområdet, och sedan hem igen samma kväll. Med långsammare eller färre färjor skulle det inte funka, inte en chans, resonerar Thomas Gahnström.
Ann Marie Karlsson och Per-Olof Håkansson som jobbar på Handels Gotlandssektion tvekade inte en sekund om att skriva under namninsamlingen.
- Om man har bara en hamn blir det ju fler mil på fastlandet, så det man sparar in när det gäller utsläppen på havet förlorar man på vägarna, resonerar Per-Olof Håkansson.

"Helt åt helvete"
Företagarna på Gotland har också sällat sig till motståndarna.
För såväl gemene gotlänning som för turisterna innebär det nya förslaget försämringar, menar man.
- Rent spontant tycker jag att det här förslaget är helt åt helvete! dundrar Svensk Näringslivs regionchef på Gotland, Anders Thomasson.
- Jag förstår inte varför Rikstrafiken försöker slå undan benen på det gotländska näringslivet gång efter annan... De förstår inte hur oerhört viktig trafiken är för näringslivet på ön. Det är obegripligt!

Vår landsväg
Tillväxt Gotlands verksamhetsledare Tiina Mykkänen håller med:
- Jag brukar inte skriva på listor, men jag ser ingen anledning att inte stödja detta. Rikstrafiken ser inte det här som vår landsväg - de ser det som kollektivtrafik.
Eva Werkelin, vd för Kneippbyn och engagerad i turistbranschen, ser förslaget som en stor tillbakagång.
- En riktig kalldusch! Ska vi bli fler på Gotland måste vi också se en utveckling i vår väg till fastlandet - men det här är inte alls en utveckling, det går bakåt. Man orkar inte med att var fjärde eller femte år ständigt utsättas för den oro, dessa fjärilar i magen, som de här förslagen innebär, säger hon.
- De tänker inte alls på oss som lever och bor här.

Måste se helheten
Inger von Corswant på Stafva gård, som bland annat transporterar färskvaror som ost till fastlandet, har förståelse för att Rikstrafiken vill satsa på miljön, men man måste fortfarande se helheten, resonerar hon.
- Det är en klar försämring med en hamn, som företagare märker man det tydligt. Och allt blir svårare om det tar längre tid eller om turerna blir färre.

Viktigt för bönderna
Inom LRF Gotland diskuterades frågan i går, och ordföranden Anna Törnfelt, regionchefen Stig Pettersson och styrelseledamoten Susanne Welin-Berger var alla eniga om att förslaget försämrar för lantbrukarna.
- Inom lantbruket är det otroligt viktigt med vettiga förbindelser till fastlandet. Jag trodde de skämtade när förslaget kom, säger Anna Törnfelt medan hon skriver på listan.
Redan nästa fredag kommer representanter från Rikstrafiken till Gotland.
- Vi hoppas på många synpunkter, sade utredningschefen Hans Weber i gårdagens GT.
En förhoppning som lär uppfyllas med råge när gotlänningarna tycks gå man ur huse för att protestera mot försämringarna.

Skriv under namninsamlingen genom att skriva ut en namnlista (pdf) eller skicka dina synpunkter och skriv under namninsamlingen genom att skicka ett mejl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om