Hyresgäster bör finansiera byggen
Gotlandshems hyresgäster ska vara med och betala framtida nyproduktion.Det tycker byggnadsnämndens ordförande Lars Thomsson (c).Men Hyresgästföreningen gör tummen ner. - Det är en skitdålig idé, säger Lars Arvidsson, ombudsman.
SKYHÖGT. Hyrorna i Gotlandshems nya lägenheter på Galgberget i Visby blir skyhöga. "Det krävs kärnfamiljer med två inkomster för att ha råd att bo här", säger Lars Thomssonn bekymrat.
Foto: Petra Jonsson
Skälet är bristande konkurens i byggsektorn och i branscherna som tillverkar byggmaterialet, anser Lars Thomsson.
- Det är ett systemproblem. Med dagens kostnader lönar det sig inte att bygga annat än på de mest exklusiva platserna. Det utesluter stora delar av Visby och landsbygden, vilket är beklagligt, säger han.
350 miljoner i hyra
För att få fram kapital för nyproduktion även i mindre attraktiva områden vill Lars Thomsson att Gotlandshem sätter av några procent av hyresintäkterna i en fond för nyproduktion.
- Jag vet att det är en kontroversiell idé, men det kan vara en del av lösningen på problemet, säger han.
Allmännyttans hyresgäster betalar årligen 350 miljoner kronor i hyror till det kommunala bostadsbolaget Gotlandshem. Om två procent placeras i fonden blir det en årlig förstärkning med sju miljoner kronor.
Ingen orättvisa
Byggnadsnämndens ordförande tycker inte att det är orättvist att hyresgästerna ska vara med och betala för Gotlandshems framtida projekt, eftersom de själva bor i hus byggda med stödpengar från skattebetalarna.
- Det finns knappt någon hyreslägenhet som inte är subventionerad av staten, säger Lars Thomsson. Han jämför med abonnenterna av kommunalt vatten- och avlopp, som genom sina avgifter är med och finansierar nya ledningar.
"Märkligt förslag"
Hyresgästföreningen på Gotland fnyser åt Thomssons idéer om en fond.
- Förslaget är märkligt. Nyproduktionen måste vara ett samhällsansvar, inte Gotlandshems hyresgästers, säger Lars Arvidsson, ombudsman för hyresgästföreningen.
De statliga subventionerna togs bort för många år sedan, och är därför inte relevanta i diskussionen, tycker Lars Arvidsson.
- Man kan inte dra upp dem som argument, 20 år efteråt. Lars Thomsson är ute och cyklar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!