"Heta pannkakakor" är vår landskapsrätt
Hanna Janssons heta saffranspannkaka tog juryn med storm. Hannas recept vann Ica:s tävling om en ny landskapsrätt för Gotland. Snart kommer receptet med i en kokbok med svenska landskapsrätter.
Foto:
Juryn, som bland annat bestod av länsrådet Anders Granat och handlaren Paul Dino Larsson, gillade Hannas idé:
Fina färger
- Hon presenterar vår saffranspannkaka på ett nytt kul sätt. Den har fina färger och smaker som passar perfekt tillsammans. Och den här rätten kan serveras som både förrätt och huvudrätt, säger Paul Dino Larsson.
Hanna Jansson är 16 år och älskar att baka och laga mat.
- Matlagning är estetiskt och avslappnande, förklarar hon.
Franska skolan
I höstas flyttade Hanna från Vibble till Stockholm för att gå på gymnasiet.
Trots matintresset är det ingen restaurangutbildning som hon går på, utan det naturvetenskapliga programmet på franska skolan.
- Jag har så många intressen, förklarar Hanna.
Förhandstitt
Hon har fått förhandstitta lite på den kokbok "Sveriges nya landskapsrätter" som kommer ut i mitten av mars.
Där finns Hannas recept med, tillsammans med flera andra recept från Gotland och alla andra landskap
4 personer
250 g färdig risgrynsgröt
rivet skal av 1/2 citron
1/2 paket saffran (1/4 g)
1 ägg
1 dl vispgrädde
1/2 tsk sambal oelek
1/2 msk vetemjöl
100 g getost (av chèvretyp)
smör, salt, peppar
Sallad
1 bunt grön sparris (ca 250 g)
1 kg räkor med skal, tinade
ca 10 blad ramslök (eller 2 salladslökar)
3 vitlöksklyftor
1/2-1 chilifrukt (t ex spansk peppar)
1 dl mild olivolja
1 msk hackad timjan
rivet skal av 1 citron + 1 msk färskpressad juice
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°C. Blanda gröt, citronskal, saffran, ägg, grädde, sambal oelek och mjöl.
2. Häll blandningen i en smord ugnssäker form, ca 20 x 25 cm. Smula över getosten.
3. Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter. Låt svalna och ställ kallt några timmar, gärna över natten.
4. Sallad: Skär ev bort den nedre torra delen på sparrisen. Skär i 2-3 cm stora bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten.
5. Skala räkorna. Skär ramslöken i strimlor. Skala och skär vitlöken i tunna skivor. Skär chilifrukten i tunna skivor.
6. Fräs vitlök och chili i oljan på hög värme, passa noga så att vitlöken inte bränns.
7. Ta av från värmen och tillsätt räkor, sparris, ramslök, timjan och citronskal + juice. Blanda runt och krydda med salt och peppar. Servera saffranspannkakan ljummen tillsammans med salladen. Garnera gärna med salladsskott.
250 g färdig risgrynsgröt
rivet skal av 1/2 citron
1/2 paket saffran (1/4 g)
1 ägg
1 dl vispgrädde
1/2 tsk sambal oelek
1/2 msk vetemjöl
100 g getost (av chèvretyp)
smör, salt, peppar
Sallad
1 bunt grön sparris (ca 250 g)
1 kg räkor med skal, tinade
ca 10 blad ramslök (eller 2 salladslökar)
3 vitlöksklyftor
1/2-1 chilifrukt (t ex spansk peppar)
1 dl mild olivolja
1 msk hackad timjan
rivet skal av 1 citron + 1 msk färskpressad juice
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°C. Blanda gröt, citronskal, saffran, ägg, grädde, sambal oelek och mjöl.
2. Häll blandningen i en smord ugnssäker form, ca 20 x 25 cm. Smula över getosten.
3. Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter. Låt svalna och ställ kallt några timmar, gärna över natten.
4. Sallad: Skär ev bort den nedre torra delen på sparrisen. Skär i 2-3 cm stora bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten.
5. Skala räkorna. Skär ramslöken i strimlor. Skala och skär vitlöken i tunna skivor. Skär chilifrukten i tunna skivor.
6. Fräs vitlök och chili i oljan på hög värme, passa noga så att vitlöken inte bränns.
7. Ta av från värmen och tillsätt räkor, sparris, ramslök, timjan och citronskal + juice. Blanda runt och krydda med salt och peppar. Servera saffranspannkakan ljummen tillsammans med salladen. Garnera gärna med salladsskott.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!