Högskolan får godkänt

Högskolans på Gotland kvalitetsarbete får godkänt av Högskoleverket.Ett extra plus tilldelas Hgo för utbildningsmodellen Liberal education.- Vi är väldigt glada för detta, säger rektor Jörgen Tholin. Det är särskilt roligt att vårt arbete med Liberal education lyfts fram som utvecklande för kvalitetsarbetet.

Foto: Ulf Glimfalk

Visby2010-03-25 04:00
Högskoleverket, Hsv, har granskat kvalitetsarbetet vid ett antal lärosäten i Sverige. I går släpptes resultatet. Högskolan på Gotland, i Borås, Dalarna, Kristianstad, Skövde och Väst har uppnått B, den näst högsta nivån och bedöms har ett godtagbart kvalitetsarbete, men att vissa områden bör förbättras.
I rapporten noteras att högskolan på Gotland präglas av en stark kvalitetskultur och av närhet mellan kollegor, lärare och studenter. Denna goda kommunikation inom Hgo skapar informella beslutsvägar. Men även om kvalitetsarbetet fungerar bra uppmanas högskolan att tänka på att skapa fler formella strukturer för att följa upp arbetet.
Hsv:s utredare är positiva till att Hgo tar in externa bedömare vid värderingen av utbildningarnas kvalitet utvärderas. Bland annat lyfts fram högskolans utbildning inom speldesign, grafik och programmering som ett föredöme.
- De använder kontakter inom industrin, den egna branschen och tidigare studenter för att utveckla utbildningen och göra den relevant för arbetsmarknaden, skriver Hsv som också lyfter fram utbildningen i företagsekonomi som jobbat med informationsmaterial till de internationella studenterna för att säkerställa att de har samma information som de svenska.

Nyttutvärderingssystem
I det nya kvalitetsutvärderingssystemet, som infördes den 1 januari 2010, tas granskningar av lärosätenas kvalitetsarbete bort. Den sista enligt det gamla systemet publiceras nu.
Den gäller högskolan på Gotland, i Borås, Dalarna, Gävle, Halmstad, Kristianstad, Skövde och högskolan Väst.

Alla uppfyller kraven
Samtliga uppfyller kraven för ett godkänt kvalitetsarbete och högskolorna i Gävle och Halmstad har uppnått den högre nivån A, vilket innebär att de har ett gott kvalitetsarbete.
Från 2010 införs ett nytt kvalitetsutvärderingssystem som innebär att Hsv enbart utvärderar utbildningar och prövar ansökningar om examensrätt. Dessutom prövas ansökningar om att få inrätta forskningsområden.
I det nya systemet ska bland annat vikt läggas vid bedömningen av utbildningarnas resultat, samt vad studenterna kan och kan göra efter avslutad utbildning. Bedömningen ges på en tregradig skala där ej godtagbar kvalitet innebär ett ifrågasättande av examensrätten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om