Töm ägget i ett enda svep!
6 000 ton godis förväntas vi svenskar vräka i oss till helgen.Det är okej, men tänderna mår bäst av att du tömmer ägget i ett svep, påpekar Folktandvården.– Godis är gott, men småätande innebär en evig syraattack på tändernas emalj. Men vi måste inse att vi har den här traditionen och tänderna går inte sönder för en helg, säger tandläkare Ingrid Lundvall.
Foto:
För den som undrar vad som kom först, godiset eller ägget, så kan vi berätta att det definitivt var ägget. Traditionen att äta ägg till påsk har både religiösa och naturliga orsaker. Påsken kommer efter fastan och i gamla tider var det populärt att trappa upp med äggmat efter fastans försakelser. Dessutom kan ägget vara en symbol för pånyttfödelsen – den kristna påskens centrala tema.
Från kristendomen kommer också den gamla traditionen att måla äggen till påsk och ge bort dem som presenter. Den traditionen finns kvar, men nu handlar det oftast om godisfyllda pappägg. Det hör också till att äggen ska gömmas för barnen, som i bästa fall får reda på om de finns ”fågel, fisk eller mittemellan”.
Föreställningen att det är påskharen som levererar äggen är en tradition som kom från Tyskland till Sverige så sent som i slutet av 1800-talet.
Björn Ewenfeldt/TT
Tonvis med påskgodis
Vi svenskar äter varje år 153 miljoner kilo godis. Det betyder att en genomsnittlig svensk trycker i sig 17 kilo godis om året. Till helgen väntas vi fylla påskäggen med 6 000 ton godis.
Folktandvården rekommenderar att du undviker kola och annat klibbigt godis. Sådant godis förlänger syraattacken på tänderna.
Tandborsten ska användas flitigt under påsken och helst tillsammans med fluortandkräm. Om tänderna känns glatta när du för tungan över dem är de färdigborstade. Känns de sträva ska du borsta en stund till.
Källa: Folktandvården (TT)