Satsar på arenahall i Endre
Endre backe ideella förening går vidare med planerna på en arenahall i Endre. - Får vi en investerare kommer vi att erbjuda kommunen att vara med, säger Alf Jonsson, ordförande.Två kommuner på fastlandet är intresserade av att köpa idén.
Foto:
- Där fick vi det positiva beskedet att vi tänker i helt rätt rikting med vår arena. Vi lyftes fram som en förebild för hur man kan bygga miljövänliga arenor, säger Alf Jonsson, ordförande i Endre backe ideella förening.
Förutom intresset från branschhåll har två fastlandskommuner visat intresse för anläggningen. Om satsningen inte får tillräckligt stöd på Gotland är det alltså möjligt att idén säljs vidare till någon annan del av landet.
- Tyvärr kan jag inte säga vilka kommuner de är, säger Alf Jonsson.
Här på Gotland har föreningen fått positivt förhandsbesked för bygget av arenahallen med det miljövänliga avloppssystemet och marken är klar.
Redan tidigare har den etablerade engelska arkitektgruppen Adams Kara Taylor lockats av Gotlands speciella läge och tackat ja till att rita den 10 000 kvadratmeter stora arenahallen, i form av en trilobit som ligger delvis nedsänkt i marken.
På bottenvåningen ryms tre spelplaner, med möjlighet till ommöblering med mobila läktare som ger plats för runt 3 500 sittande åskådare.
- Golvytan i vår anläggning är större än Globens. Vi har gjort en uträkning av behovet som visar att föreningslivet saknar 24,7 spelplaner på Gotland, säger Alf Johansson.
Väggarna ska isoleras med fårull och så mycket som möjligt av materialet till bygget ska köpas på ön. Även uppvärmningen ska miljöanpassas. Flispanna och egenproducerad el med hjälp av en Sterlingmotor, solparaboler och solpaneler är förslagen som arbetats fram.
- Det är världens första koldioxidneutrala arena som vi presenterar.
Satsningen på Arenahallen i Endre har pågått under fem år och har under åren fått stöd genom EU-medel. Närmare tre och en halv miljon, där hälften är EU-pengar, har lagts in i projektet. Just nu är det den ideella föreningen Endre backe som själva står för insatserna.
Än har inte planerna på en arenahall nått fram till projektering, men föreningen går vidare. Runt 150-200 miljoner beräknas projektet kosta. Möjlighet finns att söka EU-medel riktade till landsbygdsutveckling och för närvarande är målet att hitta en lämplig samarbetspartner som är beredd att gå in i satsningen.
- Vi har informerat kommunen om vår satsning och självkart vill vi att de ska komma med.
- Däremot tycker vi inte att det är något problem att de vill satsa på att bygga en arenahall i Visby. Vi måste få till en arenahall på Gotland, det är det viktigaste, säger Alf Jonsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!