"Det här vore ett dråpslag"

Föreningen Gotlandståget hotas av dyra avgifter för tillstånd. Det är Transportstyrelsen som i ett förslag till regeringen vill att avgifterna höjs radikalt. Utgångspunkten är att museijärnvägar ska behandlas på samma sätt som vanliga järnvägslinjer.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2010-07-17 04:00
Runt om i landet finns ett 20-tal föreningar som fungerar på liknande sätt som Gotlandståget.
Dessa ligger under Transportstyrelsen. För museijärnvägslinjen från Hesselby station i Dalhem vore det ett hårt slag om de nya avgifterna infördes.
- Man tittar inte på vilka intäkter eller vilken ekonomisk stabilitet vi har. Vår omsättning är en bråkdel av vad de små godsaktörerna har, säger Anders Svensson som är vice ordförande i föreningen Gotlandståget.
På regeringens uppdrag har statliga Transportstyrelsen utrett vilka avgifter som krävs för att myndigheten ska klara av att vara självfinansierad. Tanken är att avgifterna ska införas vid årsskiftet.
- Inga av museijärnvägarna i landet kommer att klara av de nya avgifterna. Vi är helt ideella och har inte de intäkterna, säger Anders Svensson.
Under Almedalsveckan uppvaktade man beslutsfattare för att få dem att förstå vilket slag det skulle bli mot museijärnvägarnas framtida existens. I utredningen konstateras det att det nog inte är möjligt att ta ut de avgifter som krävs för de järnvägar som har liten omfattning.
- Därför är det viktigt att vi berättar om vilken verklighet vi lever i, säger Anders Svensson.

200 000 om året
Varje år reser mellan 8 000 och 9 000 personer med tåget från Hesselby station. Under 2010 bygger Gotlandståget 1 300 meter ny järnväg på sträckan Stall Dalhem - Tule station - Kambshagetorp. För Gotlandståget skulle avgiftshöjningen innebära att man måste betala runt 200 000 kronor om året för att få behålla tillståndet. Det vill säga minst hälften av intäkterna från trafiken, enligt Anders Svensson.
- Vi måste se över hur vi ska möta det här. Vi har det nog inte sämst ställt av alla föreningar i landet. Men förmodligen kommer alla slås ut om det här blir verklighet, säger han.

En politisk fråga
Museijärnvägarnas Riksorganisation (MRO) jobbar nu aktivt med att få Transportstyrelsens förslag omprövat. Bland annat har man tillsatt en kommité som ska se över den ekonomiska verkligheten för landets föreningar.
- Vi kommer med stor sannolikhet att uppvakta infrastrukturministern. Det här är trots allt en politisk fråga, säger Ragnar Hellborg, ordförande i MRO.
Dessutom innebär förslaget höga avgifter för nya fordon som tas i trafik. Enligt Anders Svensson skulle konsekvensen bli att många objekt runt om i landet kommer att förfalla eller skrotas. För Gotlandståget betyder det att man inte kan restaurera fler lok eller vagnar.
Hur ser du på framtiden?
- Jag hoppas att man inser att det här vore ett dråpslag. Runt om i Europa spelar museijärnvägarna stor roll. Om Sverige skulle gå åt motsatt håll vore det en prestigeförlust. Det är en märklig höjning för tågtrafiken med tanke på att man pratar om de miljömässiga vinsterna med den, säger Anders Svensson.
Föreningen Gotlandståget bildades 1972 när Hesselby station blev järnvägsmuseum. Stationsområdet köptes in och restaurerades. Banan till Eken invigdes 1978. Sedan dess har föreningen varje sommar kört persontrafik med ånglok. Varje vinter går Tomtetåget från Hesselby till Eken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om