Världstorka bra för öns bönder
Vetepriserna stiger kraftigt sedan skördar slagit fel i världen. På Gotland ser skörden ut att bli normal - och bönderna kommer att kunna sälja med bra förtjänst.Notan kan bli högre matpriser.
Växtlighet. Lantbrukaren John Glifberg har påbörjat årets spannmålskörd. Stigande vetepriser och missväxt i omvärlden ger de gotländska bönderna möjligheter att sälja skörden förtjänstfullt.
Foto: Krister Nordin
Då dessa länder är ledande exportörer av spannmål har priserna skjutit i höjden.
Under juli gick priset på vete upp med 50 procent, vilket är den största ökningen sedan 1973.
Den långa vintern och sommarens torka har drabbat skörden även i Sverige. I stora delar av landet, men främst i Mälardalen, har också svampsjukdomen dvärgstinksot gjort grödorna oätliga.
Enligt Lantmännens prognos kommer de svenska böndernas spannmålsskörd minska från 5,2 till 4,6 miljoner ton.
På Gotland ser dock skörden ut att kunna bli normal, vilket motsvarar ungefär 55 000 ton spannmål.
- Men det är lite för tidigt för att säga säkert, den kan även bli något sämre, säger Arne Nyroth, chef för Lantmännen på Gotland.
Ökad spekulation
Skörden är flera dagar försenad efter den senaste tidens regn, men delar av höstsådden har redan tröskats. John Glifberg i Endre har hunnit med 20 av sina 220 hektar, som gav runt 1 000 ton spannmål i fjol.
- Det blir nog lite under normalskörden i år, men jag tycker det ser relativt bra ut. Med tanke på vintern får vi vara nöjda. Tre månader med snö är tufft för grödorna, säger han.
Bakom de högre priserna ligger även en ökad spekulation i spannmål på den internationella råvarumarknaden. Det är en ny trend även bland bönderna. Allt fler lagrar sin skörd för att kunna sälja när priserna går upp. Enligt Lantmännen finns ett 20-tal bönder på Gotland som lagrar spannmål.
- Det blir mer och mer så. Lantbrukare bygger egen lagring eller går ihop, säger Glifberg.
Normal skörd ger bra vinst
Själv bygger han ett lager för torkning tillsammans med Torbjörn Kotz från Vall. Det kommer att rymma upp till 1 500 ton spannmål.
- Vi hoppas på en 15-20 procentig prisökning genom att sälja senare. Det kan göra stor ekonomisk skillnad, säger Glifberg.
Blir skörden normal kommer Gotlands bönder att kunna göra en bra vinst i och med de stigande priserna i världen.
- Det gynnar oss att bönder i övriga världen har problem. Det behövs, priserna har varit väl låga ett tag, säger Glifberg.
Kan tvingas höja brödpriset
Men stigande spannmålspriser är inte bra för alla. Djuruppfödare kan drabbas av stigande foderpriser.
Notan hamnar ändå ytterst hos konsumenterna i form av högre matpriser.
Vetepriserna kan leda till att basvaror som pasta och bröd blir dyrare i höst.
- Vi har små marginaler i dag och om vetepriset går upp kraftigt kan det bli en prisjustering, bekräftar Håkan Jakobsson, marknadschef på Eskelunds hembageri i Visby.
I vilken utsträckning matpriserna kommer att påverkas beror mycket på hur resten av världen kan kompensera för de dåliga skördarna i Ryssland, Ukraina och Kazakstan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!