Systemet där man betalar per kilo för sophämtningen är sedan ett år infört i Visby ytterområden och i höst kommer även Visby innerstad ingå. Enligt Olle Grundström, renhållningschef på Gotlands kommun, har man märkt av ett litet glapp i totalvolymen avfall och återvinningsmaterial man hämtar sedan systemet infördes.
- Det finns ett litet glapp, men det kan vi inte förklara. Kanske lämnar folk förpackningar i affären.
Finns det en risk att folk slänger sopor någon annanstans?
- Ja, det har vi sett själva, framförallt i papperskorgar. Vi har även upptäckt namn i soporna och polisanmäler dem.
På avfallsreningsverket har man sedan i vintras, då det nya systemet infördes, varit extra observanta på förändringar i vad som spolas ned i toaletterna.
- Vi har märkt att mängden matavfall ökat, vi har inga siffror på hur mycket men ser på gallret att det kommer mer mat, säger Ulrika Jägerup.
Vad beror det på tror ni?
- Det är ju bara spekulationer, men en anledning kan ju vara att man infört det nya renhållningssystemet där man tar betalt för soporna baserat på vikt.
Det som gör mest skada att spolas ned i toaletten är enligt Ulrika Jägerup strumpbyxor, men även matrester gör stor skada. Man uppmanar nu allmänheten att inte spola ned matavfall som inte passerat en kropp först.
- Det gör att vi får diftsstörningar och skadar även teknisk utrustning som ger oss kostnader. En rekommendation till alla är att ha en spapperskorg på toaletten där man slänger sopor istället.