Yngve Andersson kommer nu att kliva av som ordförande under den kommande mandatperioden.
Nu mister Kristdemokraterna sin fullmäktigeplats under de kommande fyra åren, vilket innebär ett inkomstbortfall på 1 049 128 kronor under perioden.
- Det är naturligtvis mycket pengar. Det är något vi måste diskutera inom partiet, hur vi ska lösa det, säger Yngve Andersson.
Han är KD:s ordförande på Gotland och får nu lämna sin plats som ledamot i kommunfullmäktige. Han kommer också att avgå som ordförande under den kommande mandatperioden, tidigast vid partiets årsmöte nästa år. Vem som efterträder honom är inte klart ännu.
- Vi har flera som kan träda in och göra det jobbet, säger han.
Blir besvärligare
Vad betyder inkomstbortfallet för er?
- Bland annat måste vi nu prata om hur vi ska göra med ekonomin, för vi kommer ju inte att lägga av på något sätt, så mycket är säkert. Vi har varit utanför fullmäktige förr, och det har vi klarat av.
- Men det är klart att det blir besvärligare, när man har de här bidragen kan man ju betala utbildning till medlemmarna, resor och liknande.
Alla partier som är representerade i fullmäktige får 200 000 kronor som ett grundbidrag. Ovanpå detta får partierna en summa för varje ledamot i kommunfullmäktige. Mellan 2006 och 2010 hade Kristdemokraterna en ledamot, vilket betydde 262 282 kronor per år. Ett stöd som nu försvinner.
Mer ideellt arbete
Kristdemokraterna har cirka 80 medlemmar på Gotland. Yngve Andersson menar att det nu blir fråga om mer ideellt arbete för medlemmarna, till exempel fler resor som man får bekosta själv.
- Det är en upppoffring vi får göra, säger han.
Nådde inte ut
Vad gjorde ni för fel i valrörelsen?
- Vi har inte nått ut, det är det klassiska svaret. Vi borde ha satsat hårdare på att vara ute och träffa folk, det är kanske det viktigaste sättet att få stöd. Men vi har varit för få som delat på uppgifterna och har inte riktigt kunnat vara så synliga som vi velat.
Hur ska ni vinna tillbaka de väljare som lämnat er?
- Jag är tacksam för om du har några goda råd! Skämt åsido, egentligen föredrar jag att prata om det lite längre fram när vi pratat igenom det här i partiet.