Åtal väckt mot skattplundrare

Idag väcktes åtal mot fem män som misstänks ha plundrat gotländska marker på fornfynd. Grovt fornminnesbrott, menar åklagaren.

Foto:

Gotland2010-12-08 11:49

Kartor och pärmvis med dokumentation om tidigare fynd. Metalldetektorer, radiokommunikationsutrustning, GPS:er och spadar, knäskydd och diverse verktyg. Samt en specialpreparerad personbil.
Det är delar av den tekniska bevisning som anges till stöd för åtalet mot fem män som misstänks ha genomfört flera nogrannt planerade skattplundringar på Gotland under 2009.

Vid ett av de flera plundringstillfällena ska två av de åtalade ha grävt upp närmare 1 200 ädelföremål på en åker i Alva. Bland fynden fanns forntida silvermynt, bitsilver, smycken och en del av ett silverkrucifix från 1000-talet. Tillsammans ska enbart detta fynd vara värt ca 1,2 miljoner kronor.

Åtalet, ovanligt i sitt slag, väcktes idag i Gotlands tingsrätt.

Professionellt gjort

Förutom den utrustning som påträffats hos de misstänkta, och som misstänks ha använts vid plundringen, så har också mängder av fornfynd hittats i samband med husrannsakan.

Åklagaren, kammaråklagare Mats Wihlborg, menar att det är uppenbart att männen ägnat sig åt planerad och professionellt upplagd plundring, och att de haft klart för sig hur försäljningen av det de hittat ska gå till.

Brottet är att anse som grovt, menar åklagaren, därför att plundringen gått till på ett så systematiskt sätt och med så pass avancerad utrustning.

Hittade allt på nätet

Åtalet, som helagotland.se tagit el av, visar också på att plundrarna haft mycket god hjälp av den myndighet som registrerar arkeologiska fyndplatser, nämligen gotlandsbaserade Riksantikvarieämbetet. Myndighetens noggranna angivleser och beskrivningar av tidigare fyndplatser har legat lättillgängliga på dess hemsida, och i de pärmar som polisen beslagtagit sitter mängder av utskrifter från Riksantikvarieämbetets hemsida, tillsammans med kartutskrifter från Eniro. Tillsammans en guide till var nya lukrativa fynd kan tänkas göras.

Sopade noga igen spår

Det är länsstyrelsen på Gotland som för talan, i egenskap av målsägande. Personal från länsstyrelsen har i efterhand besökt de områden som misstänks ha blivit plundrade, och har dokumenterat hur marken öppnats och omsorgsfullt lagts igen, så att det är svårt att upptäcka att någon grävning skett. Också det ett tecken på professionellt tillvägagångssätt, menar åklagaren.

Bland de misstänkta finns två huvudmän, som påstås ha deltagit vid samtliga plundringstillfällen. En tredje person har deltagit vid några av dem. Övriga två åtalade misstänks för att ha befattat sig med stöldgodset.
De huvudmisstänkta nekar till brottsanklagelserna.

LÄS MER (tidigare artiklar):

Stöldgodset har kommit tillrätta (GT)

Skattjägare jagas (GT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om