Åtalade hade allt som behövs för myntjakt
Huvudmännen i härvan med skattplundring hade allt som behövs för att leta mynt nattetid. Och de kan ha sökt igenom betydligt fler platser än de åtalas för. I två datorer har polisen hittat listor med över 90 platser markerade.
Sålde till Danmark. Den huvudmisstänkte mynthandlaren sålde 13 vikingatida mynt till en auktionsfirma i Danmark. Mynten värderades till 53 500 danska kronor. Professor Kenneth Jonsson är säker på att mynten kommer från skatten i Alva.Foto: Polisen
Foto:
Två andra åtalas för fornminnesbrott.
För en 32-åring gäller åtalet att tillsammans med en av huvudmännen genomfört en skattplundring vid Julita i Södermanland i oktober förra året. Han har erkänt. En mynthandlare i Skåne åtalas för fornminnesbrott för att ha köpt och sålt fynd från Alva.
Väl utrustade
Förundersökningen beskriver en välutvecklad verksamhet.
Vid husrannsakan i en av huvudmännens hus på mellersta Gotland den 3 november 2009 beslagtogs förutom silverföremål även metalldetektorer, GPS:er, kommunikationsradio, spadar, knäskydd, jordiga plasthandskar, hörlurar och rengöringsmedel för metall.
Polisen hittade även en specialpreparerad bil. En av de åtalade har manipulerat sin bil så att den kan köras helt utan lyse. Inte ens bromsljuset tänds. I bilen fanns en instruktion så att andra skulle kunna köra den helt mörklagd.
En väska var fylld av bland annat kartor med anteckningar om skatter, positionsangivelser - samt var det går bra att parkera.
"Blå listan"
Av förundersökningen anar man, att de tre huvudmännen kan ha plundrat betydligt fler platser än åtalet gäller. Ett dokument som hittades i två av huvudmännens datorer kallar polisen för "blå listan". Listan räknar upp några platser på fastlandet, men de flesta är gotländska - Hejnum, Hejdeby, Hall, Hablingbo, Rone, Vamlingbo, Hörsne, Sanda, Hamra, När, Norrlanda, Havdhem, Eke, Kräklingbo, Lau, Linde, Mästerby, Gudings i Vallstena, Hemse, Lye, Othem, Gammelgarn och Lummelunda. Till flera av socknarna finns koordinater angivna, och uppgifter som "träda", "höst" och "vår".
När länsstyrelsen kontrollerat listan upptäckte man, att flera platser som räknas upp plundrats på senare tid.
"Bra på fötterna"
Åklagaren väcker dock bara åtal i de fall där han är säker på att bevisningen räcker för en fällande dom.
- Den här typen av brott jobbar vi inte med dagligdags. Det har varit en omfattande utredning, och nu tycker jag att jag har hyfsat på fötterna, säger Mats Wihlborg.
Ett viktigt bevis är enligt åklagaren GPS:erna. Att en av dem varit i Gerum vid tvåtiden en natt är styrkt av den tekniska bevisningen.
Ett annat starkt bevis är det tudelade krucifix som hittats. Ena delen såldes på fastlandet och det var genom det som spåren ledde till en av huvudmännen, en mynthandlare med hus på mellersta Gotland. Vid eftersökningar i Alva hittades andra delen till krucifixet.
Det finns även ett erkännande. Under tiden i häktet i november förra året berättade en av huvudmännen hur han grävt upp mynt i Alva. Han har sedan hjälpt till så att fynden från Alva återlämnats. I plundringen försvann cirka 1 200 mynt, till ett värde mellan 700 000 och 1,2 miljoner kronor.
Förundersökningen innehåller även banktransaktioner, biljettbokningar, analyser som gjorts av DNA, handstilar, fingeravtryck och jord på handskar och mynt.
Mats Wihlborg räknar med att rättegången tar flera dagar. En mängd vittnen är kallade, förutom flera av polisens tekniker även arkeologen Majvor Östergren och professorn i numismatik Kenneth Jonsson. Med tanke på omfattningen lär inte huvudförhandlingen komma igång förrän tingsrättens ombyggnad är klar i början av mars.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!