Svenska målareförbundets avdelning Målarettan har varslat om blockad ifall företaget inte skriver på kollektivavtalet.
I gårdagens GT berättade ägarna Jimmy Tofftén och Anders Johansson om hur de under hösten känt sig hotade av fackets personal, som enligt de båda lovat se till att firman inte ska överleva på marknaden om de vägrar gå med på kraven.
Entreprenörer kan skrämmas
Ägarna vänder sig bland annat mot kollektivavtalets regler kring semesterersättning.
I dag onsdag ska facket möta företaget för medling, men om ägarna inte skriver på kan firman försättas i blockad med risk för ekonomiska problem som följd.
Anders Thomasson, chef för Svenskt näringsliv på Gotland, ifrågasätter fackets metoder:
- Det är ett bedrövligt och beklagligt agerande av Målarettan. Det här skapar en onödig motsättning mellan fack och näringsliv. Jag frågar mig nästan om det är en trend eftersom jag haft kontakt med företag i andra branscher som hotats att ansluta sig.
Han säger att kollektivavtal är bra för både anställda och företagare, men anser att det borde vara frivilligt för firmorna att skriva under.
- Det ska aldrig vara tvång på anslutning. Den friheten borde finnas i en demokrati.
Anders Thomasson bekymras även över de signaler exemplet med Colorelit ger:
- Det här kan skrämma entreprenörer som står i valet och kvalet att anställa folk. Följden kan bli att de avstår.
Förlegad kassa
Bransch- och arbetsgivarorganisationen Målaremästarna har länge velat förändra kollektivavtalet.
- Vi tycker att alla företag ska ha kollektivavtal, men det ska vara ett modernt avtal som även sätter företaget i centrum och som bidrar till utveckling och att fler personer kan anställas, säger Björn Hellman, vd för Målaremästarna.
Han delar också Jimmy Tofftén och Anders Johanssons kritik mot kollektivavtalets regler för semesterersättning, som skiljer sig från alla andra branscher.
- Systemet härstammar från 30-talet och var bra när många målare saknade fast anställning. Men så är det inte i dag och semesterkassan är förlegad. Den kostar bara tid och kraft från företagarna som borde ägna sig åt att utveckla sina rörelser istället, tycker Björn Hellman.
Målaremästarnas vd kommenterar konflikten kring Colorelit så här:
- Det känns väldigt hårt. Det finns en obalans i stridsåtgärderna på arbetsmarknaden där fackets blockader kan kasta omkull ett företag, tycker han.
Svårbegriplig strid
Även Tommy Gardell, LO-ombudsman på Gotland, reagerar på Målar-ettans agerande. Han förvånas över engagemanget eftersom Colorelit saknar fackanslutna.
- De måste ha medlemmar där, annars finns det ingen att företräda. Och finns det ingen att företräda förstår jag inte varför de tar striden.