Vill ge markägare veto mot oljebolag

Gotländska markägare måste få rätt att säga nej när oljebolagen kommer för att leta efter olja.Det anser miljöpartisten Gustav Fridolin som i går besökte Rute.

Gullvivor. Man ska satsa mer på det som är ovan jord än det som är under, är miljöpartisten Gustav Fridolins paroll. I går besökte han Carina Ahlqvist i Rute för att diskutera markägarnas situation när oljebolagen knackar på och vill leta olja.Foto: Henrik Radhe

Gullvivor. Man ska satsa mer på det som är ovan jord än det som är under, är miljöpartisten Gustav Fridolins paroll. I går besökte han Carina Ahlqvist i Rute för att diskutera markägarnas situation när oljebolagen knackar på och vill leta olja.Foto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

Rute2011-05-13 04:00

GA har tidigare berättat om Bo och Carina Ahlqvist vid Alby i Rute. Tethys Oil är det tredje oljebolag som visat intresse för familjens marker, och de väntar nu på att bolaget ska komma och ta jordprover.

Gustav Fridolin tycker det är märkligt att markägare och kommuner inte har vetorätt och kan stoppa prospektering.

- Minerallagen är flera hundra år gammal. I den har markägaren mer karaktär av undersåte än av medborgare, tycker han.

Tillsammans med fyra partikamrater skrev Gustav Fridolin i höstas en riksdagsmotion om minerallagen. De krävde en modernisering av lagen, förbud mot prospektering i natur- och kulturskyddade marker, och man vill förbjuda prospektering och utvinning av kol, fossilgas och olja helt.


Hade stoppat Tethys
Miljöpartiet kräver även vetorätt för kommuner och markägare. Om den möjligheten funnits hade Tethys Oil aldrig fått sitt undersökningstillstånd, eftersom miljö- och hälsoskyddsnämnden, regionstyrelsen och även länsstyrelsen samfällt avstyrkte ansökan.

Bergmästaren körde över de gotländska remissinstanserna och gav ett tillstånd, som i februari i år förlängdes till att gälla under hela 2011.

Samma sak kan hända med den ansökan om undersökningstillstånd för södra Gotland som Shale Oil lämnat in. Nyligen avstyrkte miljö- och hälsoskyddsnämnden tillstånd. Nämnden ansåg att ett tillstånd inte är förenligt med målen om ett ekologiskt hållbart samhälle. Man oroade sig också för grundvattnet.


Motionen avslogs
Miljöpartiets motion behandlades i riksdagen för två veckor sedan, då flera motioner om minerallagen låg på bordet. Förutom Miljöpartiet så vill även socialdemokraten Hillevi Larsson ha vetorätt för kommuner, och Vänsterpartiet vill stoppa storskalig utvinning av fossila bränslen.

Riksdagen avslog motionerna, men beslutade ändå om en översyn av lagen. Den ska ändras så att informationen till markägare och kommuner inför en prospektering blir bättre.


Vägval
- Det blir bara en liten översyn, och det är trist. Men vi tänker återkomma med våra krav. Det här är en av de viktigaste framtidsfrågorna. Ska vi mjölka ur de sista tillgångarna av fossila bränslen ur jorden, eller ska vi satsa på andra bränslen. Det är ett viktigt vägval, säger Gustav Fridolin.

Men tills vidare gäller den gamla minerallagen. Carina Ahlqvist berättade för Gustav Fridolin om den fleråriga kamp som Ruteborna bedrev när Gotoil för tiotalet år sedan ville pumpa upp olja i socknen. Bolagets ansökan överklagades ända upp till Miljööverdomstolen, och till slut gav Gotoil upp.

- Det kan behövas en motståndsrörelse i Rute den här gången också, säger Gustav Fridolin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om