Föräldrar fega med att sätta gränser

– Internetanvändande är en aktivitet precis som simning eller fotboll. Som föräldrar måste vi engagera oss i det här också!
Det säger författaren Dag Öhrlund som föreläser om hur man skyddar sina barn på internet under arrangemanget Underbara ungdomar i morgon i Säveskolans aula.

Foto: Knut Koivisto

Visby2011-05-16 16:30

I morgon tisdag arrangeras för tredje året Underbara ungdomar, i Säveskolans aula. Årets tema är Sociala medier – himmel eller helvete?

Men det är naturligtvis inte antingen eller. Sociala medier blir mer och mer ett naturligt inslag i våra liv, även om vi inte alltid tänker på det. Polisen på Gotland använder sig numer frekvent av exempelvis Facebook och har goda erfarenheter av hur man kan använda sociala medier för att nå ut till ungdomar och att kommunicera med ungdomar.

En aktivitet precis som fotboll

Dag Öhrlund är författare, journalist och fotograf och har bland annat skrivit boken Skydda ditt barn på internet. I dag och imorgon är han på Gotland för att föreläsa om faror och hur man ska undvika att barn och unga far illa på internet.

Han anser att föräldrar måste delta i sina barns internetanvändande precis som de deltar i deras fotbollsträning eller hockeymatcher. Han menar att det är galet att vi låter ungdomar spendera timmar i sträck på nätet utan att lägga oss i. Vi skulle aldrig låta ett barn träna fotboll i sex timmar i sträck utan att lägga oss i.

- Föräldrar är rädda för att sätta gränser när det gäller datorer och internet för att vi inte förstår det, säger Dag Öhrlund.

Han är själv pappa till två döttrar, 14 och 16 år gamla. Han berättar att de inte får använda internet utan att fråga, att de inte får möjlighet att logga in på datorn förrän de fyller 15 år. Och han bestämmer hur länge de får vara uppkopplade.

- Det är inget konstigt med det. Det är min dator, köpt för mina pengar och det är jag som är juridiskt ansvarig, fortsätter han.

Hur ska man göra då?

- Man ska vara med. Ställ datorn i köket, låt barnen surfa när du lagar mat. Om barnen sitter ensamma i sina rum har man ingen koll på vad de gör. Det är så lätt att av rent misstag hamna på exempelvis en sida med tysk sadistporr.

Dag Öhrlund tycker att man ska göra surfandet till en kul grej man gör tillsammans.

- Om man börjar tillräckligt tidigt och visar ett genuint intresse så kommer barnen att berätta om vad de gör tills dina öron börjar blöda, tro mig! När det pratar om nåt du inte förstår, be dem visa dig.

- Men om man struntar i vad de gör och plötsligt börjar bry sig när de fyllt 16, då får du det här! Säger Dag Öhrlund och visar långfingret.

Improviserad teater via Facebook

Dag Öhrlund kommer på tisdagen att föreläsa för ungdomar på Säveskolan och på kvällen för föräldrar som bjudits in till Underbara ungdomar.

Dessutom kommer improvisationstetern Tomatteatern, under ledning av Sofia Ahlin, att ge två föreställningar med inslag av sociala medier. På dagen, när arrangemanget riktar sig till ungdomar, kommer handlingen delvis att styras via facebook av föräldrar och på kvällen tvärtom.

Det blir även en paneldiskussion med representanter från bland annat polisen, socialförvaltningen och media. Patrik Annerud, chef för helagotland.se, kommer att delta med sina erfarenheter av forum och forumanvändare på den egna sajten.

Livesändning och chatt på webben

Hela arrangemanget kommer att sändas live på helagotland.se via Bambuser och det går även att se sändningen efteråt. På onsdag klockan 18-19 öppnar vi även en chatt på helagotland.se där man kan ställa frågor till författaren Dag Öhrlund, ungdomsgruppens Maja Heckscher, helagotland.se:s redaktionschef Patrik Annerud samt någon från Polisen på Gotland.

Underbara ungdomar är ett arrangemang i samarbete mellan barn- och utbildningsförvaltningen, KFF ungdomsavdelning, socialtjänstens ungdomsgrupp, folkhälsoenheten, polisen på Gotland och Länsförsäkringar.

>> Här kan du följa livesändningen under kvällen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om