"Allt på nätet är kvar för alltid"

Det var ledorden när Underbara Ungdomar anordnade temadag för öns niondeklassare och föräldrar med ämnet "Sociala medier - himmel eller helvete?".

Ungdomsavdelningen och ungdomsmottagningen fanns på plats och delade ut information till föräldrar och ungdomar.

Ungdomsavdelningen och ungdomsmottagningen fanns på plats och delade ut information till föräldrar och ungdomar.

Foto: Krister Nordin

Gotland2011-05-18 04:00

Författaren Dag Öhrlund har skrivit boken "Skydda ditt barn på internet" och höll i går ett föredrag i Säveskolans aula - för niondeklassarna på dagen och för föräldrarna på kvällen. Öhrlund berättade om vilka risker som finns på nätet, framförallt för barn och ungdomar, och om hur föräldrar kan göra om något går fel.


En aktivitet
- Internet är en aktivitet liksom en fotbollsträning eller en gitarrlektion. Om ett barn säger till sin förälder att det ska på fotbollsträning i sex timmar, så säger nog föräldern att det får räcka med en och en halv timme. Men sitter barnet vid datorn så slappnar föräldrarna av. "De är ju hemma", säger Dag Öhrlund.

En tjej i tidiga tonåren gav ett exempel där hon skapade en Facebookprofil och där hon använde bilder på tjejer som hon laddat hem från nätet. På en kväll fick hon sexuella inviter från fem olika män - fyra av dem var över 18 år.


Ute på nätet
- Vi måste komma ihåg att liksom i samhället är många ute på nätet med tråkiga intensioner, säger Dag Öhrlund.

Även föräldrarna fick en lektion i vad ens internetvanor kan få för konsekvenser. Dag Öhrlund berättade om en man som sökte jobb i Skåne.

Arbetsgivaren kollade upp mannen på Google och hittade en blogg som tillhörde mannens fru. Där hade hon skrivit väldigt negativt om Skåne och dess invånare.

Arbetsgivaren hade därför skäl att tro att frun inte skulle trivas i Skåne - något som skulle påverka mannen - och han fick därför inte jobbet.

- Allt som finns på nätet finns kvar för alltid, poängterar Dag Öhrlund.

Underbara ungdomar arrangeras av kultur- och fritidsförvaltningens ungdomsavdelning, socialtjänstens ungdomsgrupp, folkhälsoenheten, barn- och utbildningsförvaltningen, samt Polismyndigheten Gotland och Länsförsäkringar Gotland.


Hur man agerar
Sofia Ahlin från Arbetarnas bildningsförbund och Tomatteaterns Malin Karlsson och Stina Nordberg visade exempel på hur föräldrar kan agera för att hålla koll på sina barns internetanvändande.

- Låt inte barnen ta allt ansvar för sin identitet. Vi som vuxna måste vara med och påverka så att internet inte blir det enda alternativet, säger Sofia Ahlin.


Vara sig själv
I en övning fick tonårsföräldern Petter Höök spela pappa till Malin Karlsson, som hätskt försökte övertyga honom om att köpa en iphone till henne i födelsedagspresent.

- Det var svårt, men det är bara att försöka vara sig själv, säger Petter Höök.

Vad tycker du om arrangemanget?

- Skitbra. Det blir nog många aha-upplevelser. Och det är bra att föräldrar får ansikten på vilka som jobbar på ungdomsgrupper, hos polisen, vilka som är lärare med mera.

Hur gör du för att ha koll på dina barns internetanvändande?

- Även om man tror att man har koll så har man det inte. Jag försöker hålla en dialog så gott det går med mina barn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om