Ännu en gång har Gotland har tagit en mindre smickrande förstaplats. De senaste tio åren har Gotland nästan uteslutande varit sämre än rikssnittet när det gäller aborter.
- Det är tydligt att Gotland har en sämre sexuell hälsa. Men det är de oönskade graviditeterna som är problemet, säger Stefaan De Maecker (MP), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Enligt RFSU har Gotland "Många oönskade graviditeter och dåligt med vårdtjänster kring sexuell och reproduktiv hälsa". Stefaan De Maecker håller med och anser att det behövs bättre undervisning om sex.
- Skolan måste ta större ansvar och tillsammans med fritidsgårdarna våga prata öppet om sex. Det finns en större grupp som inte fått möjlighet att diskutera runt sin sexualitet, säger han.
"Tufft vara förälder"
Samtidigt måste Ungdomsmottagningen kunna jobba mer förebyggande och bemanningen behöver förstärkas, enligt Stefaan De Maecker.
- Regionen har ansvar men man kan inte tänka i stuprör, det ligger både på vården, skolan och fritidsgårdarna. Det görs faktiskt en hel del också även om det ännu inte syns i statistiken, berättar han.
Ungdomsmottagningens chef, Charlotte Gyllensten, upplever att ibland kan glömma föräldrarnas viktiga roll. Hon funderar på vems ansvar det egentligen är att en omyndig person ofrivilligt blir med barn.
- Jag tror det är tufft att vara tonårsförälder i dag. En ide kan vara att bjuda in tonårsföräldrarna till föräldrakvällar, säger hon.
Förändrad samhällsattityd
Charlotte Gyllensten tror även att samhällets attityd kan ha förändrats. Dagens unga har alltid haft tillgång till fri abort och möjligheten att kunna välja själv, resonerar hon.
- Det är jättesvårt att förklara orsaken till det höga antalet aborter. Jag tycker också att preventivmedelssubventionen bör ses över. Det bör vara solidariskt fördelat över landet, det är en principiell grej, säger hon.
Att det är dyrare med p-piller här än exempelvis i Stockholm är dock inget som hon tror är en avgörande orsak till statistiken, men något som ändå spelar roll.
En bortglömd grupp i sammanhanget är de unga männen, enligt Charlotte Gyllensten. Numera har mottagningen även en manlig sjuksköterska.
- Kan vi rikta oss till unga män och hjälpa dem att skydda sig kommer fler unga kvinnor att slippa bli med barn.
Högt tryck
På öns ungdomsmottagning är trycket högt på somrarna, men i år har man kunnat fördubbla personalstyrkan.
- Förra sommaren var väldigt tuff. Vi har blivit fler under året och det är jag riktigt glad för, säger Charlotte Gyllensten.
Hon upplever att mottagningen har bättre tillgänglighet än mödravårdscentralerna på ön. Men hon skulle gärna se att ungdomsmottagningen är fullt bemannad på sommaren.