Han sålde sitt succébageri i Stockholm för att missionera för det goda brödet och lära bagare att baka på riktigt.
Nu visar han Elfrida Andréegymnasiets elever hur man bakar utan fusk.
Den franske bagaren Sébastien Boudet har blivit det goda brödets missionär. Hans bageri Petite France på Kungsholmen i Stockholm har blivit både omtalat och prisat. Sébastien bakar surdegsbröd och när han tittar till sina degar på morgonen känner han sig som en orkesterdirigent:
- Det är jag som ska få alla mikroorganismer att samverka!
Bageriet är sålt. Nu reser Sébastien landet runt för att prata bröd och lära båda yrkesfolk och privatpersoner att baka.
- Många som föreläser i den här branschen säljer produkter. Jag delar bara med mig av min kunskap, säger Sébastien.
Tid ger smak
I går inledde han en bakkurs med tvåorna på Elfrida Andréegymnasiets hotell- och restaurangprogram.
Två dagar håller den på, för ett bra bröd tar tid på sig.
- Det tar egentligen inte så lång tid att baka. Jag kan baka ett superfint surdegsbröd på tio-tolv minuter, men arbetet sprids ut över två dagar. Tid ger smak.
Det krävs planering, förstås, men det är det goda brödet värt, tycker Sébastien. När vi planerar och skriver upp allt annat som ska göras i våra liv borde också det vi stoppar i oss vara värt sin egen planering.
Bra att längta
Hemma hos Sébastien slarvas det inte ens med pannkakor.
- När mina barn ber om pannkaka får de vänta till nästa dag. Smeten måste ju stå ett dygn.
Det låter hårt.
- Nej, nej, nej. Det är bara bra för barnen att få längta. Längtan är huvudingrediensen i all njutning.
Passion
Bröd består i grund och botten av mjöl, salt och vatten. Så har det bakats i tusentals år. Men under det senaste halvseklet har brödkulturen förstörts, tycker Sébastien.
- Ingenting görs som det gjordes förr. Vi odlar, skördar, maler mjöl, blandar deg och jäser på nya sätt.
Resultatet har blivit bake off-bröd och flufflimpor som knappt behöver tuggas. Långt från de surdegsbröd som med sin hårda skorpa drar igång salivproduktionen och förbättrar matsmältningen och...
Ja, vi stannar där. Sébastien Boudet skrattar. Han vet att han blir mångordig när han talar om sin passion.
Framtidens bagare
Under den första bakdagen lyckas han också tända gnistan hos många elever. Han uppmanar dem att lukta och klämma och känna och använda alla sina känslor i baket och innan dagen är slut kan Rikard Kolmodin tänka sig en framtid som bagare.
- Sébastien är så engagerad, han verkar kunna precis allting om surdeg. Jag skulle gärna fördjupa mig i det här. Bröd verkar vara lite friare än matlagning. Det kan bli gott även om man misslyckas lite, säger Rikard.
- Sébastien Boudet gillar att jobba med ungdomar:
- Det här är viktigt. Ungdomarna är morgondagens bagare.