- Vi gick förbi och hörde ett förskräckligt dån. Vi trodde inte våra ögon när vi såg hur stora stenar rasade ner, säger Britt Silvergren, Roma.
Sedan följde flera ras med några minuters mellanrum och det ligger flera ton sten på marken intill muren.
När GT kom till platsen fortsatte stenar att ramla ner och ett område av muren på cirka 25 meter brett och sex meter högt hade lossnat. I delar av stenblocken fanns isblock som höll ihop stenarna.
- Det är märkligt att muren som stått där i 700 år plötsligt skulle börja rasa precis i det ögonblick som vi gick förbi, säger Britt Silvergren. Det är helt otroligt.
Snabbt avspärrat
Hon hade, tillsammans med sin man, Arne, varit på "after work" i innerstaden och var på väg till bilen som stod parkerad på öster.
När dånet kom trodde de först att det var ett flygplan innan de fattade att det faktiskt var muren.
Räddningstjänsten spärrade snabbt av området.
- Vi har ringt till en tjänsteman på kommunen som får ta hand om ärendet, sa Robert Hjalmarsson, räddningstjänsten. Rasar det mer så rasar det ut i Östergravar.
Inte förvånande
För säkerhets skull gick de dock in till Pia Nilert som bor alldeles intill muren. Där spärrades delar av gården av.
- Vi har precis renoverat huset som står närmast, säger Pia Nilert. Hoppas verkligen inte att det rasar in på det. Jag hörde faktiskt inte smällen, jag satt vid tv:n och det lät säkert mest på andra sidan.
Åke G Sjöberg, tidigare verksam inom Samfälligheten Gotlands kyrkor, blev inte överraskad när GT berättade om raset:
- Jag är inte förvånad. Underhållet av ringmuren har under alla år varit minst sagt undermåligt. Man har samlat in pengar i olika omgångar men det händer inte mycket. Jag är glad att de övriga tre kilometerna av muren står kvar. Det är välkänt att det behövs underhåll men ingen tar riktigt ansvar.
Visby ringmur ägs av Region Gotland men förvaltas av Riksantikvarieämbetet, som kontinuerligt arbetar med att bevara muren i ursprungligt skick.
- Riksantikvarieämbetet vill inte ha kvar ansvaret. De håller på att förhandla med regionen och vill lämna över till dem, säger Jörgen Renström, antikvarie på Gotlands museum, som har jobbat med ringmuren i mer än tio år.
Svag cement
Han menar att de renoveringar som gjordes på 1970-talet där man fogade med cement inte är bra.
- Vi har påpekat detta flera gånger och sagt att det kan hända i morgon eller om 50 år. Det är inte bra om det finns fukt inne i muren. Då fryser det och tinar om vartannat och till slut blir det stora frostskador.
Ringmuren vårdas enligt en fastlagd plan, där det år för år beslutas vilka åtgärder som bör genomföras. Bland annat tas skadlig växtlighet kontinuerligt bort från muren, skriver ämbetet på sin hemsida.
GT har inte lyckats nå ansvariga inom Riksantikvarieämbetet.tlandstidningar.se