Det nedlagda äldreboendet värderades till 3 miljoner kronor. Tre år senare skänktes det bort.
Region Gotlands beslut att överlåta fastigheten som rymt äldreboendet Östersol till Nygarn utveckling AB var olagligt.
Den slutsatsen drar Företagarombudsmannen efter att ha granskat överlåtelsen i relation till gällande lagstiftning. Gratisöverlåtelsen innebär i själva verket att utvecklingsbolaget får ett olagligt kommunalt stöd om tre miljoner kronor.
Företagarombudsmannen, som inte är en myndighet utan en del av den opinionsbildande tankesmedjan Den Nya välfärden, granskar och gör bedömningar av anmälda fall som kan misstänkas försvåra för företagande genom exempelvis bristande konkurrens. I det här fallet har granskningen av Östersolöverlåtelsen gjorts på Företagarombudsmannens eget initiativ, berättar utredaren själv, Fanny Wieru:
- Jag har begärt ut alla handlingar i ärendet, alla protokoll och tjänsteskrivelser, och det är utifrån det som jag drar slutsatsen att man får inte göra så här. Regionen måste inse att de gjort fel.
Flera konstigheter
Wieru och Företagarombudsmannen menar att Region Gotlands agerade fel på flera sätt:
Dels är det tveksamt hur regionen resonerat kring fastighetens värde, eftersom en skriftlig handling visar att en värdering 2009 sa att fastigheten var värd 3 miljoner medan en annan handling påstår att samma värdering skulle ha sagt två miljoner. Dels är det konstigt att man slog fast att fastigheten skulle vara svårsåld utan att ens försöka sälja den.
Och framför allt var det direkt olagligt att utan överlåta fastigheten gratis till Nygarn Utveckling AB.
Från början fanns det villkor ställda, om att fastigheten till exempel inte fick säljas vidare eller avstyckas utan regionens tillåtelse, men när regionstyrelsen fattade beslut den 29 mars i år hade dessa villkor strukits ur överlåtelseavtalet.
Brott mot kommunallagen
Region Gotland hänvisar till ”synnerliga skäl” för sitt beslut att skänka Östersol, nämligen regionens arbete med att nå målen i Vision 2025. Men Gotland har inga sådana synnerliga skäl, menar Företagarombudsmannen, eftersom Gotland per definition inte är en glesbygd i EU:s mening.
- Det bryter mot kommunallagen och mot EU-lagstiftningen, säger Fanny Wieru och drar paralleller till ett par avgöranden från EU-kommissionen där Åre respektive Vänersborgs kommuner sålt fastigheter till underpriser till näringsidkare av samma regionutvecklingspolitiska skäl. Men där kommissionen slog fast att de offentligt ägda fastigheterna skulle ha sålts genom ett öppet och villkorslöst anbudsförfarande. I de båda fallen slutade det för övrigt med att köparna sålde vidare med mångmiljonvinst utan att kommunerna kunde sätta något emot det.
Hur kommer din utredning att användas nu?
- De skulle vara om någon överklagar region Gotlands beslut, inte annars. Men det kan bara någon som är skriven på Gotland göra, säger Fanny Wieru.
Förväntar du dig någon reaktion från Region Gotland?
- Nej egentligen inte, men de måste förstå att så här får de inte göra. Det vore ju kul om de visade det på nåt sätt.
Fotnot: Helagotland.se har sökt regionrådet Åke Svensson för en kommentar.