Tonsättaren som står i ett vävskäl

För två år sedan gick gotländska Anna E Weiser ut Tonsättarskolans linje "Fri konst" och sedan dess har hon studerat komposition intermedia på Kungliga Musikhögskolan.
Just nu presenterar hon sitt examensarbete på Arkitekturmuseet i Stockholm, ett projekt hon kallar "Vävskäl" och i morgon kväll arrangerar hon en improvisationskonsert.

Anna E Weiser från Anga avslutar just nu sina masterstudier vid Musikhögskolan med utställning och konsert på Arkitekturmuseet i Stockholm.foto: bengt valentinsson

Anna E Weiser från Anga avslutar just nu sina masterstudier vid Musikhögskolan med utställning och konsert på Arkitekturmuseet i Stockholm.foto: bengt valentinsson

Foto:

Kultur och Nöje2012-05-21 04:00

Tunna, transparenta silkestrådar utgår från en varpbom men istället för att löpa i en vävstol sträcker de sig ut i rummet som bärande struktur för kommunikation. Ett vävskäl är i vävning just där de grundläggande trådarna i varpen korsar varandra och skapar en öppning för inslagstråden.

Så beskriver Anna E Weiser sitt examensarbete, ett projekt hon kallar "Vävskäl - 2160 silkessträngar i rum" som består av både utställning, en improvisationskonsert och workshops.

- Jag vill lyfta fram de bärande strängarna och ge skäl åt möjliga möten, jag vill uppmärksamma vår förmåga till känslighet för vad som förändrar stämning i rum, och med det också visa på nödvändigheten av rum som samspelar, säger Anna E Weiser om sitt examensarbete.

Det har varit två intensiva år på Musikhögskolan för Anna E Wiser som är hemma i Anga under Kristi Himmelfärdshelgen.


Rummets betydelse
Hennes intresse för rumslighet, akustik och perseption har lett henne vidare att forska kring hur vi uppfattar musik och rum och om vilka sinnen vi använder.

- Jag har också funderat mycket på det som finns bakom det hörbara, säger Anna som gärna vill fortsätta att forska efter den masterexamen hon nu tar.

Hon använder sig av de flesta kända vetenskaper, från cellbiologi till arkitektur och akustik för att beskriva hur kommunikation uppstår, exempelvis med musik och dans.

- Jag vet ju vad jag vill fortsätta att forska om, men just nu kan det bli svårt att hitta medel och möjlighet till en doktorandplats, säger hon.

Som tonsättare vill hon lyfta fram rummets betydelse och vid den improvisationskonsert hon arrangerar på Arkitekturmuseet i morgon kväll tar hon hjälp av två dansare och två musiker.


Hållbar musikalitet
- Jag gör ingen skillnad mellan improvisation och komposition, säger Anna som vid den här konserten låter rummet vara själva partituret.

- Även dansare är musiker i min värld, säger hon för att förtydliga.

Musikerna är Ida Bach Jensen på kontrabas och Birgit Løkke på slagverk. Dansarna är Maria Mebius Schröder och Lotta Gahrton.

- Tillsammans kommer de att staka ut rummet, samtidigt som de upptäcker det, förklarar Anna.

Anna E Weiser kommer själv att samtala om hållbar musikalitet, membran och ytspänning och det är möjligt att det blir fler konserter innan utställningen är slut den 3 juni.

Och varje söndag blir det familjeworkshops på Arkitekturmuseet.


Bon ska byggas
Exempelvis nästa söndag då hon tar hjälp av sin man, jonglören och balanskonstnären Wolfgang Weiser, som leder ett ljud- och rörelseexperiment.

Avslutningsvis den 3 juni ska det byggas bon, som en installation i museiträdgården, tillsammans med vävare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!