På 1980-talet införde Gotland som första kommun i landet IVPA-larm, när ambulansen dröjde skickades räddningstjänsten ut i förväg med möjlighet att ge hjärt- och lungräddning och syrgas. "I-väntan-på-ambulans-utryckningarna" blev en stor framgång och har ökat kraftigt. Förra året var de 500 och spräckte räddningstjänstens budget.
Nu ska antalet halveras. I fortsättningen ska larmcentralen Medhelp i Uppsala avgöra när räddningstjänsten ska åka. Vid lättare tryck över bröstet och andningsproblem är det inte längre självklart att skicka brandmän i väntan på ambulans.
Förhoppningen är att Medhelp via telefon ska kunna välja bort onödiga utryckningar. Men kritikerna menar att det inte är så enkelt att avgöra tidiga tecken på en hjärtinfarkt.
- Det blir en försämring. Folk får vänta längre innan någon kommer där man förut haft besök av brandmän, säger Cecilia Gustafsson på Falck ambulans.
Hon menar att brandmännen kan ge stor trygghet med syrgas och hjärtstartare innan ambulans är på plats. Gotland har hög andel IVPA-larm. Men enligt Cecilia Gustafsson kan det vara ett tecken på att det är för få ambulanser på ön.
Stor kunskap
Cecilia Gustafsson pekar på deltidsbrandmännens goda lokalkännedom och att de ofta känner den nödställda.
- De har gjort ett otroligt bra jobb, och gör det fortfarande, säger hon.
Ambulanspersonalen utbildar tio timmar om året bland annat deltidskåren i Kräklingbo, där Pelle Östman jobbar.
- Man känner alla här ute och de kommer att undra varför vi inte kommer, när vi ändå finns här, säger han.
Pelle Östman är kritisk till bristen på information till allmänheten.
- Först tar de bort rökdykarna och sedan IVPA-larmen. Tryggheten för folk på landet försvinner, säger han.
Att räddningstjänsten till viss del larmats på onödiga utryckningar håller Pelle Östman med om. Nödställda med ångest och tryck över bröstet är vanliga.
- De tar en i handen, blir lugna och återfår andningen. Vi sätter syrgas och efter 20 minuter kommer ambulansen, säger Pelle Östman.
Den typen av hjälp riskerar nu att försvinna.
Försvarar
Ansvaret och budgeten för larmen har sedan en månad tagits över av hälso- och sjukvårdsförvaltningen.
- Anledningen är att vi åker på larm som inte är befogade. Vi har blivit larmade för ofta och på fel saker, säger räddningschef Dick Svennefeldt.
Han tror att det nya systemet kommer att bli bra. Förvaltningen får en halv miljon årligen som ska täcka larmen, och varje IVPA-utryckningar interndebiteras med 2 053 kronor. Förhoppningen är att antalet ska halveras.