På ön finns upp till 50 häckande par av kungsörn, vilket är mycket jämfört med andra län.
Men den fridlysta rovfågeln äter inte bara kaniner utan ger sig också på lammungar. Det växande antalet fåglar har lett till att ett 20-tal anmälningar om örnskadade lamm gjorts - bara
i sommar.
Björn Eriksson är lammbonde och besiktningsman på uppdrag av länsstyrelsen. Hans uppgift är att avgöra om det är örnar som dödat de anmälda lammen, vilket kan leda till att ägaren får ersättning av staten via länsstyrelsen.
Klomärken
- Ofta är lammen väldigt sargade med klomärken på ryggraden, säger Björn Eriksson.
Enligt honom är det många bönder som har problem med kungsörn. Risken är olika stor för olika lamm, beroende på hur de betar. En del bönder har lammen nära gården. De skygga örnarna vågar sig då inte på lammungarna. Längs kusterna och på öde öppna platser är örnarna som flest och risken som störst.
Kungsörnen offer
Enligt en undersökning presenterad av Världsnaturfonden, WWF, förekommer tjuvjakt på kungsörn främst på Gotland tillsammans med Skåne och delar av norra Sverige.
I Världsnaturfondens utredning är det inte lammen utan kungsörnen som målas ut som offer. Enligt WWF finns det ett rovdjurshat
i landet, som leder till tjuvjakt.
Av 111 röntgade svenska kungsörnar hade 14 procent rester av ammunition i kroppen. På Gotland har tre fall av kungsörn med hagel i sig anmälts sedan 2007.
Polisen har svårt att utreda tjuvjakten.
- Det är svårt att sätta dit tjuvskyttar eftersom att det krävs vittnen som dessutom vill anmäla, säger Mats Östman, vid Polisen på Gotland.
Åtgärder av bönder
Björn Eriksson berättar att en del bönder tagit till åtgärder i form av fågelskrämmor, upphängda cd-skivor och liknande. Men drastiska metoder, som att skjuta örnarna, tror han inte är särskilt vanliga.
- Visst finns det dårar, det gör det i alla branscher. Man får ju inte stjäla, men likt väl gör folk det ändå. Så visst finns det de som skjuter, säger han.
Curt Niklasson, Gotlands fåravelförening, tycker däremot att en del borde skjutas.
- Ta bort örnarna som inriktar sig på tamdjur. Men skjut inte på allt, säger han.
Även Björn Eriksson tycker att man borde göra något åt kungsörnarna, med anledning av att de blivit fler på ön.
- Vissa tror att det kan finnas hur mycket rovdjur som helst, men som djurägare förstår man att det inte fungerar, säger han.
Det är något lammbonden Reine Åkerbäck fått uppleva. Han har fått flera lamm dödade den här sommaren, som han anmält. Nu har han fått ersättning, på cirka 1 400 kronor per lamm.