Personal inom omsorgen på Gotland anmäler till kommunen att det har förekommit allvarliga missförhållanden i verksamheten. Enligt de daganteckningar som finns att tillgå har en brukare larmat hemtjänstpersonal vid tre olika tillfällen. Händelsen inträffade den 3 augusti i år. Vid varje besök har personalen gjort anteckningar som beskriver hur brukaren blev sämre, men ingen kontakt togs med distriktssköterska eller sjukvårdsupplysning. Till slut avled brukaren.
- Det är mycket allvarligt och beklagligt och det är därför som vi har gjort den här Lex Sarah-anmälan, säger Lena Andreasson.
Men hur kunde det här hända?
- Det är precis den frågan vi ställer oss själva. Vi kommer självklart att utreda det här och då ska vi grundligt analysera vad det är som har hänt. Vi kommer att gå igenom allt ifrån introduktion till rutiner vi larmning till utbildning av personal.
Finns den aktuella personalen fortfarande i tjänst?
- Det vill jag inte svara på och vi är inte heller ute efter att leta syndabockar. Lex Sarah-anmälan handlar om vad det är som har hänt runt vårdtagaren, och pararellt driver vi också en utredning ur arbetsrättslig synvinkel, alltså om det har skett några fel enligt arbetsbeskrvningar som finns för personalen.
Hur lång tid kommer den här utredningen att ta?
- Det vet jag inte, det får ta den tid det tar. Men det är självklart så att vi tar mycket allvarligt på det här och kommer att utreda ordnetligt vad det är som egentligen har hänt. Jag kan egentligen inte säga mer om det här nu, avslutar Lena Andreasson.
Dagen innan, den 2 augusti, begicks också ett fel då en brukare skulle överföras från Visby till Slite. Omsorgspersonalen i Slite fick inte rätt information om ärendet, vilket bland annat medförde att rätt sorts larm inte kunda installeras i tid i brukarens boende. Även detta har anmälts enligt Lex Sarah.