Nu ska Zelda kastreras

En katt blir två katter blir... många katter.
Och då blir det problem.
Därför har Svenska djurskyddsföreningen under sommaren drivit en framgångsrik kastreringskampanj.

Birgitta Wintland från katthemmet hjälper Lotta Persson, veterinär, att kika på katten Gandalfs tänder. Ylva Karlsson från katthemmet syns i bakgrunden.

Birgitta Wintland från katthemmet hjälper Lotta Persson, veterinär, att kika på katten Gandalfs tänder. Ylva Karlsson från katthemmet syns i bakgrunden.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2012-08-23 04:00

Svenska djurskyddsföreningen startade kampanjen under Almedalsveckan tillsammans med distriktsveterinärerna i Roma och Gotlands katthem.

Under veckan kastrerades och id-märktes omkring 35 katter från lantbruket. Men kampanjen fick så bra respons att den förlängdes och nu har omkring 80 katter kastrerats och id-märkts.

- Svenska djurskyddsföreningen betalade för det här. Lantbrukarna blev otroligt glada. Många av dem hade tänkt kastrera katterna, men inte kommit till skott, säger Lotta Persson, klinikchef
i Roma.

Att det är just lantbrukets katter som erbjuds kastrering beror på att det på Gotland finns många lantbruk med ett stort antal katter.

- Det finns stora kattkolonier med lätt förvildade katter som riskerar att smitta varandra med sjukdomar, säger Lotta Persson.


Färre oönskade
Målet med kampanjen är att höja kattens status och minska antalet oönskade kullar. Det finns ett förslag till en ny djurskyddslag där det föreslås att alla katter ska vara registrerade och id-märkta. Utekatter ska dessutom kastreras.

- Id-märkningen är mycket viktig tycker jag. Det har hänt flera gånger att vi fått in katter som vi inte kan hitta ägarna till. Vi brukar bjuda på märkningen här, men ägarna får betala en registreringsavgift till Kennelklubben, säger Zandra Jakobsson, veterinär på kliniken i Roma.


Katt med ansvar
Katten har fått lite bättre status tycker veterinärerna
i Roma, men det behöver fortfarande bli bättre.

- Köper man en katt så har man ett strikt juridiskt ansvar att ta hand om den sedan, säger Lotta Persson.

Det är flera katter på besök på mottagningen. Katthonan Zelda ska kastreras, vaccineras och id-märkas. Gotlands katthem är också på besök med bland annat Gandalf som har tandproblem.

- Det finns kolonier med vildkatter i varje socknen. Nu hittar vi många små tama kattungar också. Det är alldeles förskräckligt, säger Ylva Karlsson från Gotlands katthem.


Drop in-dag
Hon är på mottagningen tillsammans med Birgitta Wintland. Båda två hoppas på att kunna fortsätta kastreringskampanjen av katter på något sätt i höst.

- Det är bäst om man kommer igång mycket tidigare på året än vad vi gjorde i år, säger Birgitta Wintland.

Lotta Persson berättar att kliniken får ta emot många katter under våren.

- Vi har tidigare haft en drop in-dag under våren. Något år kom 80 katter in för kastrering på en dag, säger hon.

Kastrering av katter:

Katter kan kastreras från det att de har växt färdigt. Oftast från sex månaders ålder. Det förekommer många myter om kastrering av katter.

Alla kattägare rekommenderas att kastrera sina katter om de inte ska användas till avel.

P-piller är inte en bra långsiktig lösning för honkatter. De ökar risken för juvertumörer och livmoderinflammation.

Det är också bra att id-märka sin katt.

Källa: Distriktsveterinärerna i Roma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om