De avslöjar skelettets hemligheter

Har du hittat ett ben i skogen? På lördag kan du lära dig allt om osteologi – läran om ben – och få svar på vad det är du har hittat.

Forskare och studenter från Högskolan på Gotland kommer att berätta om gotländska ben och benfynd på Fornsalen.

Forskare och studenter från Högskolan på Gotland kommer att berätta om gotländska ben och benfynd på Fornsalen.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2013-05-22 14:07

Osteologins dag, eller Skelettets hemligheter, är en eftermiddag med fokus på ben och benfynd. Ett samarbete mellan Gotlands museum och Högskolan på Gotland, det första men kanske inte det sista. Maria Annerud, Gotlands museum, och Sabine Sten, Högskolan på Gotland, ser fram emot fler samarbeten.

Det är inte bara ett unikt samarbete med högskolan, det är dessutom ovanligt att det huvudsakligen är studenterna som står för programmet.

– Vi vill gärna lyfta fram studenterna, det passar bra eftersom det här är en lärande institution, säger Maria Annerud.

Under eftermiddagen bjuds allmänheten på en rad föreläsningar inom ämnet. Ben kan berätta mycket, hur folkhälsan såg ut, vad man åt, hur avrättningar gick till eller hur handikappade människor klarade sig. Föreläsningarna omfattar flera olika tidsepoker: stenålder, vikingatid och medeltid.

Tanken är att det ska finnas något för hela familjen. Förutom föreläsningar blir det skelettskola för barn och vuxna samt pysselverkstad i Krumelurum där man får tillverka sin egen dödskallemask. Dessutom kommer benexperter att vara på plats.

– Om man hittar ben på stranden eller i skogen är det bara att ta med så kan få veta vad det kommer ifrån, säger professor Sabine Sten, som kommer att inleda lördagens föreläsningar och prata allmänt om benfynd på Gotland.

Hon tycker att det är väldigt tacksamt att arbeta med osteologi på Gotland.

– De flesta här vet vad det är och de kalkrika markerna gör att benen bevaras väldigt väl så det finns mycket att arbeta med här.

DNA-teknikens utveckling har betytt mycket för osteologin och en av föreläsarna är doktorand Magdalena Frazer som undersökt gotlänningar från stenåldern.

– Vi är glada att man tar tillvara så mycket ben när man är ute och gräver. Det blir stora mängder ben vid utgrävningar och det kan vara ett problem att magasinera, säger Sabine Sten.

Både hon Maria Annerud hoppas kunna fortsätta samarbetet när DNA- och isotopanalyserna av skelettet efter den så kallade Bjersmannen som levde för nästan 9 000 år sedan är klara.

Alexander Sjöstrand och Eleonor Hammarsten är två av föreläsarna under lördagen. Alexander Sjöstrand från Småland forskar om stenåldersmänniskor på Gotland. Han vill gärna stanna kvar på Gotland efter utbildningen och fortsätta forska, kanske i kombination med att undervisa.

– Jag ska försöka forska vidare om hällkistor från stenåldern, det finns nästan ingen forskning kring det, säger han.

Eleonor Hammarsten från Stockholm har studerat hur husdjurshållningen såg ut i Västergarn under medeltiden. Hon är inte lika säker på vad hon ska göra i framtiden, men tycker att det har varit tre väldigt intressanta år på Arkeologiprogrammet. Hon ser fram emot att få berätta om sina upptäckter för allmänheten.

– Det är kul att få föreläsa för folk som inte är så insatta i ämnet. Jag hoppas att ämnet kan få ett uppsving så folk förstår hur häftigt och intressant det är, säger hon.

Här hittar du hela programmet: http://www.gotlandsmuseum.se/wp-content/uploads/2013/04/program.pdf

Bjersmannen: http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=8286244

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om