I dag börjar folkracefesten!

I dag tisdag blir det motorfest och avgaser. Folkracefestivalen fyller 30. Vi har tagit tempen på familjefesten.
Läs Just Nu som e-tidning HÄR

Festivalen har prisats som Årets evenemang och drar varje år stort deltagande och stor publik till banan i grusgropen i Follingbo. Att Folkrace är en underhållande publiksport intygas av Pia-Maria Södergren, arrangör och ordförande i motorklubben Gutarna.

Festivalen har prisats som Årets evenemang och drar varje år stort deltagande och stor publik till banan i grusgropen i Follingbo. Att Folkrace är en underhållande publiksport intygas av Pia-Maria Södergren, arrangör och ordförande i motorklubben Gutarna.

Foto: Jesper di Corsi

Gotland2013-07-15 08:14

– Förarna har glimten i ögat och bjuder ofta publiken på några extra sladdar eller gas, säger Pia-Maria Södergren.

Gotlandsfestivalen är ett av Sveriges stora folkracearrangemang. Tävlingen börjar i dag tisdag, fortsätter på torsdag, och har finaler på lördag.

Klasserna som gäller är junior, dam, herr och veteran. Ett 60-tal av de tävlande är gotlänningar, övriga kommer från fastlandet. Flera av förarna har varit med från starten. Många kommer tillbaka varje sommar och passar på att resa mellan sommartävlingarna i Vimmerby, i Motala och på Gotland. Ofta är familj och vänner med och inför folkraceveckan på Gotland rullar avsevärda mängder husvagnar, husbilar och ombyggda bussar, med plats för tävlingsbilar och övernattning, ombord på färjan.

– Det brukar bli en stor familjefest. Många passar på att ta en semestervecka och göra annat de tävlingsfria dagarna, säger Pia-Maria Södergren.

Folkrace kom till Sverige via Finland i början av 80-talet och en av grundidéerna med sporten är att den ska vara billig för de tävlande. Det är skrotade och avställda bilar som byggs om till tävlingsåk. Festivalbilarna byggs och lackas under vintern, med ”extra allt”. Bucklor är en del av tävlingen, och maxfart är 80 kilometer i timmen, berättar Pia-Maria Södergren.

– Alla är konkurrenter på banan, då växer hornen ut i pannan. Men efteråt hjälps man åt med reservdelar och att meka med bilarna.

Efter varje tävling får deltagarna lägga bud på fordonen. Alla bilar kostar 6 500 kronor.

– Grundtanken är att priset ska hållas nere. Det är ett bra sätt att få in unga förare i sporten, säger Pia-Maria Södergren.

Motorföreningarna Gutarna och Rosendals motorcykelklubb står för arrangemanget, med hjälp av cirka 100 funktionärer. Pia-Maria är en av entusiasterna som varit med länge. Hon kör inte själv, men nästa år har hon varit med och arrangerat tävlingen i 20 år.

– Det innebär otroligt mycket jobb, men det här är årets bästa vecka. Jag brinner för folkrace och gillar att se att alla tycker det är roligt, säger Pia-Maria Södergren.

Gotlandsfestivalen:

Tid: Tisdag 16 juli, torsdag 18 juli och finaler lördag 20 juli.

Plats: Grusgropen i Follingbo, söder om Follinbomasten.

Vägbeskrivning: Kör från Visby mot Roma. Efter någon kilometer är det skyltat till folkracebanan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om