Kungens tal - ord för ord

Läs kungens tal på Stora torget i Visby:

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2013-09-07 19:18

"Landshövding, regionfullmäktiges ordföranden, regionstyrelsens ordförande och kära innevånare i Visby och i Gotlands län.

Ja, som ni förstår så är drottningen och jag väldigt glada att få besöka ert län en sådan här fantastisk dag i början på hösten men jag tror att det är sommar nästan hur länge som helst i år och det är inte fel, tycker jag, speciellt som ni som bor här i den här vackra stan och på Gotland och som självklart måste ni förstå att det har varit en omväxlande och väldigt givande dag, där vi fått lära känna olika, skiftande delar av den här vackra ön.

Vi i den kungliga familjen gör ju många resor i olika delar av vårt land, det varierar ju självklart från officiella till rent privata visiter och många inbjudningar får vi också och de är ju inriktade då på ett lite speciellt jubileum eller en särskild händelse. Jaa, mycket riktigt, det är ju ganska fantastiskt, landshövdingen sa just de orden, att det är fyrtio, FYRTIO, år sedan jag blev Sveriges kung och statschef och det är självklart, det är ju en lång tid och mycket har hänt. Självklart. Det har varit väldigt, väldigt spännande. Då vill man ju göra någonting särskilt med anledning av det här så tyckte drottningen och jag att det skulle vara intressant och lärorikt att resa runt i landet. Vårt avlånga land Sverige för att liksom ta del av vad som har hänt, eller i varje fall försöka ta del av vad som har hänt, under dessa år men då kanske framförallt då ha möjlighet att möta vårt lands innevånare, från norr till söder, och vi har haft möjlighet att möta väldigt många. De har varit väldigt, kolossalt trevliga och underbart tillmötesgående. Vi får med oss då många fina minnen och intryck från alla dessa besök under en ganska, ska vi säga, komprimerad tid sedan ett antal månader tillbaka.

Fyrtio år är en lång tid, ja, som jag sa tidigare, och mycket har hänt både i Sverige och i världen och för fyrtio år sedan besökte jag också Gotland. Ja, det är inte bara för fyrtio år sedan men i samband med den då eriksgata jag då gjorde här och då möttes jag av en, kanske lite annorlunda bild, av landsbygden i ganska snabb förändring. Lönsamheten kanske inte var så jätte... var låg, och många gårdar lades ned och framtidstron bland lantbrukare var inte särskilt hög. Jag har minne av det.

Istället såg man en framtid inom, då, LM Ericsson-fabriken i Visby, och de som kom ihåg det, det var en ganska stor fabrik, hade omkring tusen anställda och kunde erbjuda en särskild, som man då kände, då trodde, en trygg anställning och inte alla fick plats där men många valde att flytta till Stockholm, till storstaden. Redan då, redan då var det vackra landskapet och intressanta kulturmiljöer ett bestående intryck under den resan.

Att detta nu finns kvar, har vi nu kunnat konstatera, under dagens, både bussresa och genom att vi har haft möjlighet att flyga med helikopter över landskapet och det är något både vi alla, både vi och ni, ska självklart värna om. För Gotlands unika natur- och kulturmiljöer är stort värde för länet, självklart ja, men även för alla som jobbar och bor här.

I dag, fyrtio år senare, ser det kanske lite annorlunda ut, eeeh, vi hade en diskussion tidigare. Försvaret har ju, som vi känner till, till största delen lämnat Gotland och den här fabriken, LM Ericson, denna stora fabrik, har ju så lagts ned på grund av olika anledningar men istället har något annat tillkommit och det ger ju då självklart tjänstesektorn, med många entrepenörer har växt sig starka istället för den här gamla, traditionella industrin. Och även Gotlands lantbrukare har jag förstått, har visat att det är, jaaa flytta fram lite sina positioner och vi var ju också i morse och kunde besöka den här skördefesten som man börjat få igång. Det tycker jag är ett härligt, nytt grepp.

Sverige har ju också, som vi vet, gått med i EU och konkurrensen för lantbruket har självklart hårdnat men, jaaa, vi är ett segt folk, lantbrukarna är sega och de har nu istället satsat lite ytterligare på kvalité och krav-odling och förändra sina produkter och förädla dem ytterligare. Och dessutom, jaaa mina damer och herrar, tryffeln är ju en ny spännande produkt i det här sammanhanget som vi också fick stifta bekantskap med i morse på skördefesten och jag tycker att den är speciellt intressant. Jag hade ju möjlighet att vara med, ska jag säga lite från sidan och stötta det här projektet för länge sedan och det är jätteroligt att tagit och det finns möjligheter till ny, spännande utveckling. Dessutom på det hela fick vi ju, dessutom, var med om en fin lunch på hotell Fabriken och Furillen, det var av mycket hög kvalité och en spännande anläggning.

En annan del av dagens, nu, Gotland är ju det här med både konst och kultur. Och Gotlands natur och ljus och olika miljöer har under många decennier attraherats av många konstnärer och vi hade också möjlighet att besöka, en stund, det var ju Ingmar Bergman. Han, hans boning där uppe vid Får, har vi också möjlighet att besöka. Man förstår ju att den miljön som finns där uppe på ön, att det inspirerade honom till att göra många av hans fantastiska, spännande och intressanta filmer. Det var ju intressant då att just besöka Bergmancentrum, som man har byggt upp och ge möjlighet till turister som är intresserade av honom och hans skapande, att få en liten extra möjlighet att lära mer och känna på det hela. Vi hade även möjlighet att besöka den här lilla skulpturfabriken som jobbar i betong och som förvandlar betong till spännande föremål och, ja, det var härligt. Det finns sådana härliga, spännande olika små innovationer och människor som har idéer och försöker utveckla det här.

Ja, det bara fortsätter det hela. Det är mat, det har vi talat mycket om, kultur i olika form, och unika natur- och miljömöjligheter och då förstår man ju också det här med sol och bad, att det är fantastiska möjligheter för gotlänningarna och framförallt för besökare som kommer hit på somrarna. Att få tillbringa några dagar till rekreation.

Jag vill också passa på att gratulera Gotland till att ni blivit en del av, ja, det har vi också gått igenom, Uppsala universitet. Att vara en del av, då Sveriges största och kanske äldsta universitet är ju en fantastik förmån för de som väljer att studera i Visby. En härlig miljö, det är ju nästan som ett, bara jättestort campus alltihopa. Och samarbetet då, mellan olika näringsliv och det här nya, ganska unga universitetet kan leda, jaa, jag tror... ganska långt och det är ju ganska mycket modern teknik som man håller på med. För det här är ju något som har vi sett under vår resa i Sverige, med högskolor på olika platser, det ger drivkraft och möjlighet till utbildning för ungdomar så att... jaaa.. vad ska jag säga. Helt enkelt, ert län är fantastiskt på många sätt och det är väldigt lätt att förstå att många vill bo och självklart besöka Gotland både fast boende men också sommarboende. Så att, med dessa ord vill då, drottningen och jag, tacka för en fantastisk dag och en fin upplevelse. Vi har fått uppleva en, ja, en drivkraft och ett, ska vi säga, tydligt engagemang just före ert eget län. Behåll det i byggandet av det nya Gotland i framtiden så kommer allting att kännas bra. Stort tack också till alla, till alla er som kommit hit idag, jättetrevligt att kunna se ser alla här. Det känns väldigt värmande och jag hoppas att ni också haft en fin dag, den här fantastiska sommardagen i september, en fin lördag-dag. Jag hoppas att alla får en fortsatt trevlig helg. Tack ska ni ha och lycka till!"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om