En del av skolköken kommer att omvandlas från mottagningskök till rena tillagningskök. Det gäller till exempel Solbergaskolan där måltidsbiträdet Ingrid Söderström arbetar. Hon ser fram emot satsningen:
- Nu ska vi laga maten från grunden igen. Det innebär att maten inte kommer att transporteras från Säveskolan och att vi slipper den långa varmhållningen, förklarar Ingrid Söderström.
Köket kommer att rustas upp med stekbord, stora grytor och mycket nya maskiner.
- Nu ser köket ut ungefär som det jag har hemma. Det här kommer att innebära bättre mat, inte minst ur näringssynpunkt.
År 2010 togs ett beslut kring en kostutredning inom regionen att god kvalitet ska få kosta lite mer. Beslutet blev att den mat som serveras inom regionens verksamheter ska så långt som möjligt lagas från grunden och att tillagningen ska vara nära serveringen. Satsningen är långsiktig inom regionens alla verksamheter och under de fem närmaste åren ska investeringar göras i ett stort antal kök och matsalar på ön. Josefin Jessen är avdelningschef inom måltidsförsörjningen på regionen som samordnar all kommunal måltidsverksamhet på Gotland
- Politikerna beslutade sig för att satsa. Egentligen hoppades man att det här skulle vara genomfört år 2015, men på grund av det ekonomiska läget har det skjutits upp några år, berättar Josefine Jessen.
Det är flera skolor som kommer att få ett liknande kök som Solbergaskolan. Förskolan Kabyssen har redan byggts om till tillagningskök och Endre står på tur. Inom de närmaste åren kommer det att finnas sammanlagt 25 tillagningskök på ön. År 2018 ska investeringarna vara genomförda men det sker löpande redan nu, berättar Josefine Jessen.
Romaskolan och Fårösundsskolan är ytterligare exempel på skolor där köken kommer att byggas om.
- Många kök är väldigt eftersatta och det har inte gjorts något på väldigt länge, vissa kök har inte renoverats på 30 år. Man har helt enkelt planerat annat, berättar Josefine Jessen.
Hur kommer eleverna att märka det här?
- Vi kommer att ha mer varierade menyer med mer fet fisk, helt kött och färre dagar med korv och soppa. Dessutom har vi fått mer pengar till livsmedel. Nu får en portion kosta 10,70 mot tidigare 7,40 per måltid.
Köper ni mer lokalproducerade råvaror?
- Ja, vi har ökat den ekologiska andelen och köper mer lokalproducerat. Mjölken och potatisen är ett exempel.