Stort varsel på Destination Gotland

UPPDATERAT: "Det är bara ett sätt att tjäna pengar" säger Christer Engström, Seko Sjöfolk.

Bråket om kajplats i Visby är över.

Bråket om kajplats i Visby är över.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2013-11-20 11:47

På onsdagen meddelades personalen om att företaget nu lägger ett varsel. Det kommer att beröra 21 befäl och fyra matroser.

– Det är olyckligt att de kommer med det nu. Det är bara ett sätt att tjäna pengar. De har kvar samma avtal fram till 2017 så ingenting har ju förändrats, säger Christer Engström, facklig representant för Seko Sjöfolk.

Påverkar säkerheten

Han kan inte se att det är möjligt att dra in på fler tjänster utan att det kommer påverka säkerheten och arbetsmiljön negativt.

– Personalen mår inte bra av det här. Det är så mycket nu med upphandlingen och Gotlandsbåten och allt. Hade de börjat diskutera förändringar först 2017 hade jag förstått det bättre, säger Christer Engström.

– Självklart ser vi risken i att det kan komma ett utländskt rederi och vinna upphandlingen och för att möta det hotet måste vi se över vår verksamhet och bedriva den så effektivt som möjligt, sa Destination Gotlands vd, Christer Bruzelius, till Helagotland.se i slutet av oktober, apropå diskussionerna om neddragningar.

Bruzelius svarar

Uppdaterat 13.15: När vi får tag på Christer Bruzelius på onsdagen poängterar han att det är för att säkerställa jobben och vinna upphandlingen som de gör det här.

- Vi har sagt upp det lokala kollektivavtalet och vi kommer nu att följa det centrala avtalet från den första april. Det gör vi för att kunna vara så kostnadseffektiva som möjligt. Vi måste kunna möta konkurrensen från utländska bolag inför upphandlingen och konkurrensen från den nya sommartrafiken.

Konkret innebär det att de anställda kommer att behöva jobba fler dagar per år och därmed kan ett antal personer sägas upp.

- Eftersom det pågår förhandlingar kan jag inte kommentera detta.

Men varför kommer varslet nu? Kan ni inte, som Christer Engström säger, vänta till 2017?

- Nej, eftersom vi har lagt ett anbud på färjetrafiken, som baserar sig på det centrala avtalet, vill vi säkerställa redan nu att det går att genomföra den här förändringen, och vi har konkurrens redan till sommaren, säger Christer Bruzelius.

Varslet gäller 21 befälstjänster (av ett 60-tal) och fyra matroser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!