Hett på debatt-SM

Debatt-SM bjöd på en försmak av hur det kommer att låta i Almedalen i framtiden. Lite fränare, lite mer temperamentsfullt och lite mera glimt i ögonvrån var det när de unga tyckarna mätte sina krafter mot varandra.

Foto:

Gotland2007-07-13 01:07

- Jag längtar efter att 40-taliströvarna ska åka hem till sina gods och släppa fram dem, tyckte Stigbjörn Ljunggren i juryn.

Det var LO som arrangerade världshistoriens första Debatt-SM på en krog i hamnen i går och därför var det kollektivavtal och den svenska modellen som var ämnena för dagen.

Gotlänningen Johnny Munkhammar, som arbetar för Timbro, fick gå första ronden mot vänsterpartiets Ali Esbati och medan Munkhammar inledde med en rasande massa faktauppgifter stod Ali Esbati i sin ringhörna och log snett med ett lyft ögonbryn. Han hade en helt annan debattstil där han med komiska liknelser och konkreta exempel vädjade till åhörarnas känslor. Så vann Ali Esbati inte bara första ronden mot Johnny Munkhammar, utan också hela tävlingen. Visst kunde inläggen ibland bli lite långa och visst kunde debattörerna ibland glida ifrån varandra och in på varsitt spår, men debatterna präglades av iver och hetta och juryn var imponerad av de unga debattörernas engagemang. Så här kunde det låta: Fredrick Federley (c) om kollektivavtal: - Tillsammans är ett vackert ord, men om det inte sker med egen vilja blir det ett tvångsäktenskap. Erik Zsiga, Timbro, till Johan Ingelskog LO: - Säg som det är. Ni skiter i de andra som står utanför. Ni värnar bara om era egna medlemmar. Ali Esbati (v), också om kollektivavtal: - Kollektivavtalet erkänner det faktum att människor inte är bananer. Bananer kan inte gå samman och säga att "vi säljer oss inte för mindre än så här mycket per kilo"! Äntligen lite märg
Juryn som bestod av Lena Josefsson, Stigbjörn Ljunggren, Maria Arnholm och Martin Ådahl njöt av skådespelet: - Äntligen lite märg i detta kindpussar-ghetto, tyckte Stigbjörn Ljunggren. Han tyckte att de båda finalisterna Fredrick Federley och Ali Esbati förde tankarna till den eftertänksamme Fälldin och den hetsige Palme. Lena Josefsson gillade också när det hettade till: - Ni pucklar på varandra, men ni gör det med värme. Johnny Munkhammar var nöjd när mästerskapet var över, för han hade i alla fall tagit sig till semifinal. Men kan man tävla i debatt? - Jo absolut. Kan man ha ett Nobelpris i litteratur så kan man tävla i debatt. Har du lärt dig något nytt i dag? - Jag är en analytiker och jag måste alltid påminnas om att jag måste tala saktare och inte bara hänvisa till fakta och siffror, utan vara mer retorisk, personlig och använda liknelser. Johnny Munkhammar, som i mitten av 90-talet var ordförande för liberala ungdomsförbundet på Gotland, arbetar just nu på sin andra bok. Den första hette "European Dawn" och den har givit honom föreläsningsuppdrag både i Europa och USA. Uppföljaren kommer att heta "A politicians guidebook to reform".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om