Många på Gotland mår dåligt. Den psykiska ohälsan har ökat stadigt under flera år. I dagarna har situationen på den psykiatriska avdelningen i Visby blivit så ansträngd att ledningen har gått upp i så kallat stabsläge. Det gör man för att kunna vidta extraordinära åtgärder och stabsläget innebär just nu att man jobbar dygnet runt för att få till tillräckligt med platser för att ta emot de som mår allra sämst.
– Vi har 15 ordinarie platser. Vi har lyckats skapa åtta tillfälliga på kliniken men nu står vi ett läge där fem patienter inte har någon plats alls, säger sjukvårdschefen Cathrine Malmqvist. Inflödet är extremt.
För att bli inskriven akut inom slutenvården måste patienten må väldigt dåligt. Ofta går han eller hon runt med självmordstankar. Det kan handla om svåra depressioner, avgiftningar eller olika psykossjukdomar. Det finns därför ingen tid att vänta och situationen måste lösas omgående.
Under tisdagen jobbade personal med att få till åtta platser på lasarettet. Det är gamla kirurgavdelningen som nu flyttar till nyrenoverade lokaler och ger plats för en psykiatrisk avdelning. Flyttplanerna var alltså redan kända men under tisdagen stod det klart att personalen istället för att flytta lite i taget nu fick packa och tömma lokalerna på en dag. Nu ska rummen blixtanpassas så att de blir säkra och anpassade både för personal och patienter. I morgon onsdag ska den nya avdelningen börja byggas upp. Nästa steg är att rekrytera personal.
– Redan när vi bara hade de 15 ordinarie platserna var vi för få. Strategiskt måste vi jobba med att på sikt rekrytera fler läkare, psykologer och sjuksköterskor men situationen just nu måste lösas med hyrpersonal, säger Marie Härlin-Ohlander som är verksamhetschef på psykiatriska kliniken.
Det kan bli dyrt?
– Ja, det kan det.
I dagsläget har alltså nästan 30 patienter behov av akutvård medan det bara finns 15 platser normalt. Varför denna topp nu?
– Vi har haft ett ökat inflöde under en längre tid och vi ser inom primärvården att allt fler, främst yngre och kvinnor mår sämre. De som behöver slutenvård nu kommer dock inte bara från den gruppen. Det är för tidigt att dra slutsatsen att toppen beror på att allt fler mår dåligt i samhället, säger Marie Härlin-Ohlander.
Hon konstaterar dock att det behövs mer resurser till psykiatrin och till primärvården för att få kontinuitet. De patienter som söker vård för psykisk ohälsa ska inte behöva mötas av nya läkare varje gång de kommer.