- Det är klart att det alltid kan ha en påverkan på sikt när ovanliga arter dör på icke naturlig väg, säger Måns Hjernquist.
Idag finns mellan 15 till 20 häckande par på Gotland. Norrland och Gotland är de örntätaste områdena i Sverige, därmed inte sagt att örnarna är många om man jämför med vad de en gång varit. Vissa ser det som ett privilegium – andra som en börda.
- Det finns en tradition av tjuvjakt på örn eftersom de har setts som en konkurrent om viltet, säger Måns Hjernquist.
Rovfåglar har i alla tider förföljts av historier och skrönor. Det finns till och med gamla sagor om örnar som dödar människor, berättar Måns Hjernquist. Synen på kungsörnen som ett skadedjur har under århundraden lett till avskjutning av fåglarna. 1926 fridlystes dem men den negativa bilden lever i vissa fall kvar.
- Örnar kan tillexempel i sällsynta fall ta nyfödd lamm. Men det är väldigt ovanligt. En kungsörn orkar inte lyfta mer än ett kilo.
Detta skulle kunna vara en bakomliggande orsak till de två örnarnas död.
- Det finns också en handel med hotade djur för uppstoppning, men det är en ganska liten i Sverige, säger Måns Hjernquist.
Är det vanligt med den här typen av jakt på Gotland?
- Nej, det är inte särskilt vanligt idag. Samtidigt är det svårt att veta hur stor den olagliga jakten är eftersom att det är få fåglar som hittas. Det finns ett stort mörkertal.