Slaktade varumärken

Charolais. Här i form av korsningar på en fastlandsgård.

Charolais. Här i form av korsningar på en fastlandsgård.

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Politik2013-08-16 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Som kund brukade man få reda från vilken gård det gotländska Charolaisköttet kom. Men sedan juni är det inte längre så – det säljs under det mer regionala varumärket "Smak av Gotland". Gotlands Slagteris vd Tomas östlund förklarade varför i Radion Gotland i går. Tydligen är det kostsamt med många olika varumärken. Kött från olika gårdar måste hållas isär när det slaktas, hängmöras, styckas, packas och säljs.

Därför väljer Gotlands Slagteri att skrota gårdsmärkningen och istället använda det varumärke som man nu försöker pumpa upp – Smak av Gotland.

Själv tycker jag att det är mycket värt att man identifiera vilken bonde som står bakom produkten och sätter sitt namn på den. Det gäller kött, men även potatis, lammskinn eller ägg eller vad det än vara månde. Och jag kan inte tro att det är så oerhört kostsamt att fortsätta gårdsmärka köttet. Nog känns det lite som om de varumärken som Charolaisuppfödarna byggt upp offras för att hjälpa till att stärka ett nytt bredare varumärke.

Men för enskilda uppfödare kan ett generellt regionalt varumärke naturligtvis inte bli lika starkt som när gården har ett eget publikt varumärke. Om man inte talar om ett varumärke som "Champagne".

Det är inte lätt att veta hur en uppfödare som är missnöjd med nyordningen borde agera. Men själv hade jag ju varit frestad att utforska vad det kan finnas för alternativ. För alternativ borde det finnas, om Charolaisköttets anseende är vad jag tror att det är.