På Djurkliniken i Visby har veterinär Håkan Onsjö öppet hus för djurägare som vill ha tips och råd om sina ängsliga djur. Raketer och smällare medför stort lidande för många djur.
– Jag tror in folk förstår vilket lidande det här innebär. Det är som att låta en hissrädd person konstant åka hiss. Djuren lever i ständig skräck under de här helgerna och de hör även smällare som vi inte kan uppfatta, säger Håkan Onsjö.
Mamma på burk
Istället för lugnande medel, som är den vanligaste hjälpen för skotträdda djur, förespråkar han feromoner. Det är ett kemiskt doftspråk som lugnar djuren och finns i olika produkter för katter, hundar och hästar. Feromonerna är egentligen ett sätt att kommunicera, som gör mottagaren lugn. De syntetiska preparaten för flockdjur, som hästar och hundar, är en kopia av stonas/tikarnas feromoner. Mamma på burk, kan man säga.
Feromonerna hjälper mot exempelvis oro och aggressivitet, som skarpa ljud, transporter, nya miljöer och nya bekantskaper. Men ibland räcker inte feromonerna och då kan lugnande medel vara ett komplement, förklarar Håkan Onsjö.
– Ju tryggare djuret känner sig i sin egen miljö, ju mer klarar den av skrämmande inslag, säger Cecilia Birch-Jens, Ceva, som är inbjuden till Djurkliniken för att berätta om feromonprodukter.
Tuff träning för Fillan
May-Gun Bandinger har kommit till Djurkliniken både för att få råd när det gäller taxen Fillan och för att Fillan ska träna på att vara bland folk och andra hundar. Hon är nervös och lite rädd för människor och morrar eller skäller när andra hundar kommer in i butiken.
– Hon blev rädd på en utställning för några år sedan. Det blåste så mycket att mattältet kom flygande med pinnar och allt. Jag kastade mig över henne för att hon inte skulle bli skadad, berättar May-Gun Bandinger.
Fillan är nyfiken, men reserverad. Hon verkar intresserad av att hälsa på främmande, men vill mötas på sina villkor – lite försiktigt.
Det blir en tuff träning för Fillan. Folk och hundar går in och ut i butiken. Stora fötter intill en liten hund, en stol som ramlar omkull och för ett fasligt liv. May-Gun berättar att det varit flera incidenter efter händelsen med utställningen som gjort Fillan rädd, men sakta har hon blivit allt lugnare och nyligen var hon med på en utställning för första gången sedan det flygande tältet.
Tillrättavisa inte
En hund kommer in i butiken och Fillan morrar och skäller. May-Gun drar i kopplet och säger åt Fillan att vara tyst.
– Tillrättavisa inte, strunta bara i henne, Monica Frisk Andersson lugnt.
– Jag vet, det går automatiskt, säger May-Gun Bandinger och släpper efter på kopplet.
Hundar och hästar är flockdjur och påverkas mycket av sin flockledare. En trygg flockledare gör det mycket lättare för flockmedlemmarna att känna sig trygga, oavsett förändringar och plötsliga intryck.
– Det vanligaste problemet är att man inte kan läsa språket. Det blir en trygghet när man förstår varandras språk, säger Håkan Onsjö.