190 gotlänningar drabbas av charterkonkursen

Resejätten Thomas Cook har försatts i konkurs, vilket gör att alla charterresor med resebolaget Ving ställs in på måndagen. Från Gotland är det ett flygplan med 190 resenärer som blir stående på marken.

Alla Vings avgångar ställs in på måndagen.

Alla Vings avgångar ställs in på måndagen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Gotland2019-09-23 09:31

Under måndagsmorgonen kom beskedet att Thomas Cook, som bland annat äger Ving, har begärts och försatts i konkurs. "Det är en fråga om djup ånger för mig och resten av styrelsen över att vi inte har lyckats. Jag vill be om ursäkt till våra flera miljoner kunder och tusentals anställda, leverantörer och samarbetspartner som har stöttat oss i många år", säger vd Peter Fankhauser i ett uttalande.

"Detta är en djupt sorglig dag för företaget som var banbrytande med paketresor och gjorde resor möjliga för miljontals människor runt om i världen", fortsätter han.

Konkursen påverkar många svenska resenärer, och Ving meddelar att totalt över 5 000 svenskar drabbas av de inställda flygen på måndagen. Bland dessa är 190 stycken gotlänningar, som skulle ha rest från Visby till Parga på måndagseftermiddagen.

– Det är bara att beklaga att den här avgången inte kommer att gå i dag, men tyvärr har vi inte mer information än den som finns på Vings svenska hemsida, säger Gunnar Jonasson, flygplatschef på Visby flygplats. 

Har säger att han i dagsläget inte vet om det här även kommer att påverka framtida avgångar, men han hoppas att Ving kan lösa problemen snabbt.

– Det är väldigt beklagligt för dem som drabbas, och för Gotlands del är direktcharter väldigt viktigt. Man slipper en extra resa, och vi har ju märkt att de här resorna är väldigt uppskattade av gotlänningarna. Jag hoppas att Ving får ordning på det här och får upp flyg i luften så snart som möjligt, säger han.

I oktober har Ving  avgångar till både Rhodos och Mallorca inbokade från Visby. Hur det blir med dessa avgångar kan inte bolaget ge något besked om i dagsläget.

– Så fort vi har ny information om den flygande verksamheten går vi ut med det. Vi har tills vidare sagt måndagen, men i nuläget så får man invänta information. Har man inte hört något är flyget inte inställt, säger Fredrik Henriksson, kommunikationschef vid Vinggruppen Norden, till TT.

TT: Om man vill boka av för att man är orolig över om kommande resor blir av – vad gäller då?

– Det är ett tillfälligt stopp i flygtrafiken. Det är normala avbokningsregler som gäller. Men det är som alltid när man bokat paketresa, skulle det ställas in får man pengarna tillbaka, säger Henriksson.

Vings kunder skyddas av den svenska resegarantin, vilket innebär att man ersätts om resan ställs in eller avbryts.

Fakta: Resegarantin

Resegarantilagen ställer krav på att arrangörer av paketresor.

Garantin innebär att resenärer får kompensation från resegarantin om deras resa ställs in eller avbryts på grund av att den som arrangerat resan, eller förmedlat det sammanlänkade researrangemanget, har gått i konkurs.

Resegarantin gäller vid paketresor bestående av minst två olika resetjänster, till exempel transport och boende, hyrbil eller en turisttjänst.

Källa: Konsumentverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!