Afghanska livsöden skildras i bok

I fyra år har några afghanska barn levt på Gotland. Nu medverkar de i en bok som sätter fokus på deras drömmar om framtiden.

Kerstin Blomberg älskar barnen som har ett tuffare öde än många. Hon gör vad hon kan för att göra skillnad.

Kerstin Blomberg älskar barnen som har ett tuffare öde än många. Hon gör vad hon kan för att göra skillnad.

Foto: Privat

Gotland2019-09-24 10:00

Boken handlar om barn som har varit i Sverige i fyra års tid. Boken har fått titeln "Tusen barn Tusen drömmar" och i den kan läsare i Sverige ta del av barnens livsöden. Det är liv som skiljer sig mycket från deras ursprungsländer.

– Afghanistan är enligt FN världens farligaste land att leva i. Där sker terrordåd varje dag, säger Kerstin Blomberg som är en av Gotlands eldsjälar i just de här frågorna. Hon följer själv allt som händer via länkar i sin mobiltelefon. 

– Jag ser ju hur det varje dag dödas oskyldiga barn, säger Kerstin Blomberg.

Hon har följt barnen sedan de kom till Sverige och Gotland och vet hur mycket de bär på. Boken handlar dels om vad de har varit med om i sina hemländer, men också om flykten för att ta sig till Sverige. Nu är deras liv ett limbotillstånd enligt Kerstin Blomberg. 

– Barnen kan ju inte planera framtiden när de inte vet vad som ska hända. De här barnen pratar perfekt svenska och går på dagis, förskola eller skola. De cyklar och leker som barn gör mest, säger Kerstin Blomberg. 

Hon som har ett stort hjärta för de här frågorna har märkt hur mycket hårdare klimatet har blivit. 

– Det här skulle inte ha förekommit för ett par år sedan. I dag verkar inte barnkonventionen betyda någonting, säger Kerstin Blomberg. 

En del av barnen är märkta för livet. 

– Jag har ju sett läkarintyg där vissa barn måste leva i ett absolut lugn, säger Kerstin Blomberg.

En del vet precis vad de vill bli när de blir stora.
En del vet precis vad de vill bli när de blir stora.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!