Erik var bäst på högskoleprovet

Erik Genitz var bäste gotlänning i högskoleprovet. Han fick sällskap av mamma på topp fem-listan.

Erik Genitz från Slite blev bäst på Gotland i högskoleprovet.

Erik Genitz från Slite blev bäst på Gotland i högskoleprovet.

Foto: Erik Genitz

Gotland2019-11-28 17:27

20-årige Erik Genitz från Slite befinner sig sedan någon vecka i österrikiska alpvärlden där han förkovrar sig i tyska språket och utbildar sig till skidlärare. För att ha något för sig, helt enkelt.

– Jag tog studenten i somras och vet inte riktigt vad jag ska göra framöver, säger han.

Men vad det än blir har han god grund att stå på. Vid höstens högskoleprov den 20 oktober nådde han bäst resultat bland de 147 gotlänningar som genomförde testet. Slutpoängen landade på 1,95 av 2,0 möjliga.

Lite överraskande, tycker han själv. Betyget på naturvetenskapliga programmet var han inte helt nöjd med, och förra årets högskoleprov som han förberedde sig med gick inte heller särskilt bra.

– Men det verkar jag ha funkat ändå, även om matte-delen var lite stressig, säger han.

Målet nu är att klara utbildningen i Alperna. Skidlärartestet sker om drygt två veckor, sätter han det blir han kvar i backarna. Och varför skulle han inte göra det, nu när han har flow.

Erik var naturligtvis bäst i familjen, men han hade god konkurrens av mamma Jingjin som landade på en delad fjärdeplats. 

Övriga på topp fem var Tilda Sigfridsson, 25 år,  med poängen 1,75, Adam Jakobsson, 18 år,  1,70 samt Wibke Du Rietz, 40 år som delade fjärdeplatsen med Jingjin Genitz, 50 år.

Bland de 147 personer som genomförde provet var 78 kvinnor och 69 män. Medelvärdet på Gotland var 0,88 poäng, vilket kan jämföras med riksmedelvärdet 0,89.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om