Guldhjärnegalan med fokus på psykisk hälsa

En spinn-off från tv-serien "SOS Gute" ska ge pengar till förbättrad psykisk hälsa på Gotland. Guldhjärnegalan blir en gala för välgörenhet.

Jonatan Ahdrian och Henrik Swedberg arrangerar Guldhjärnegalatn på Wisby strand 14 december.

Jonatan Ahdrian och Henrik Swedberg arrangerar Guldhjärnegalatn på Wisby strand 14 december.

Foto: Emelie Stenqvist/arkiv

Gotland2019-10-18 21:05

I samband med förra omgången av Kanal5-serien "SOS Gute" - där arbetet inom räddningstjänsten och ambulansen följs - arrangerade kompisarna Henrik Swedborg och Jonatan Ahdrian tre stycken välgörenhetsgalor. De insamlade medlen där gick till Barncancerfonden samt ett barnhem i Etiopien.

När tv-serien nu, omkring tio år senare, återkommit i tablån är det dags för ännu en gala.

Fokus det här året blir mer lokalt. Med Guldhjärnegalan vill de slå fast att gotlänningarna även verkligen har hjärnor av guld.

– Vi måste gå samman och tillsammans stödja vår psykiska hälsa, säger Swedborg och Ahdrian.

Med röd matta, bubbel i glasen, livemusik av Louisiana Avenue och med Johnnie Krigström och Mattias Särnholm från programmet "Sofias änglar" som konferencierer på Wisby Strand ska projektet dras igång den 14 december.

Nationellt har en rörelse, Mind/Shaft, skapats med syfte att tillsammans mobilisera ett samhälle där vi alla mår bra och där det är värdigt att leva. 

På Gotland har Region Gotland, Länsförsäkringar och Svenska kyrkan gått med och vill tillsammans med andra aktörer i samhället driva projektet Guldhjärnan. Målet är att under fem år gemensamt i samhället jobba för att sprida Första hjälpen till psykisk hälsa, vilket involverar utbildning av runt 6 000 gotlänningar.

– Var tredje person i Sverige har erfarenhet av psykisk ohälsa och det är något vi ofta möter i våra jobb, säger Henrik Swedborg. Vi behöver göra något nu för att bryta trenden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!