Helkväll med akustisk gitarr och tung blues

En långväga gäst, följt av ett bluesigt återbesök. Torsdagskvällen i Visby blir både akustisk och tungt elektrifierad.

Michael Friedman gästar Visby och Club Acoustic i kväll. Han har besökt Gotland flera gånger tidigare, första gången på retreat för singer/songwriters vid Holmhällar.

Michael Friedman gästar Visby och Club Acoustic i kväll. Han har besökt Gotland flera gånger tidigare, första gången på retreat för singer/songwriters vid Holmhällar.

Foto: Petra Lehnardt Olm

Gotland2019-10-24 11:00

Torsdagen bjuder på två konserter i Visby, men kvällen är upplagd så att de inte kolliderar. Den som inte vill missa något hinner med båda.

Första stoppet blir i så fall i Vårdklockans kyrka, där Club Acoustic öppnar portarna för en höstkonsert. Klubben har bjudit in gitarristen och sångaren Michael Friedman. Han kommer från Vancouver på den kanadensiska västkusten, där han växte upp i en familj där de musikaliska influenserna kom från fler håll. Pappa spelade flöjt, men efter att ha börjat med piano hittade Michael sitt instrument när han greppade gitarren. Nu uppmärksammas Michael ofta för sitt virtousa gitarrspel, och han har varit anlitad som lärare och mentor i mer än 30 år.

Sitt första soloalbum släppte Michael Friedman för mer än 20 år sedan. Därefter var han medlem i FFM, trion Friedman, Fortin & Masich under sju år. Han återgick därefter till solokarriären, men har även arbetat som producent.

Det är inte första gången Michael Friedman gästar Gotland. Redan för tolv år sedan deltog han i Annika Fehlings retreat för singer/songwriters vid Holmhällar, och besökte sedan Visby 2008 och 2009 för att spela på föregångaren till Club Acoustic, Annika Fehlings Living Room.

Club Acoustic bjuder även på AFT, Annika Fehling Trio, som förutom Annika består av Christer Jonasson på gitarr och Robert Wahlström på slagverk.

Efter kvällen i Vårdklockans kyrka beger sig Club Acoustic norrut, för en kväll i Bunge vandrarhem på lördag. Då är det kulturföreningen Kuno som arrangerar.

Torsdagskvällen fortsätter på Jazzklubben för den bluesintresserade. I augusti släppte Lisa Lystam Family Band sitt tredje album, för att därefter bege sig ut på turné i Sverige. I kväll är stopp på Munkkällarens scen innan turnén fortsätter i riktning mot Finland och Polen. 

Med tre skivor i bagaget och flitigt turnerade har 27-åriga Lisa Lystam etablerat sig som ett av de mer kända namnen bland svenska bluessångare. Gotland är med Jazzklubben och Hide Bluesfestival ett kärt mål för bluesband, och för Lisa Lystam blir kvällens spelning den fjärde på ön. Bandet, som bildades för sex år sedan, har gästat Jazzklubben två gånger tidigare, 2014 och 2016, och spelade dessutom på Hide Blues sommaren 2015.

I Lisa Lystams familjeband ingår Fredrik Karlsson (gitarr), Matte Gustafsson (gitarr), Patrik Thelin (trummor) och Johan Sund (bas), med Carl Lindholm (piano) som återkommande gäst.

Lisa Lystam Family Band bjuder på tung blues på Jazzklubben i kväll. I bandet ingår Fredrik Karlsson, Matte Gustafsson, Patrik Thelin och Johan Sund.
Lisa Lystam Family Band bjuder på tung blues på Jazzklubben i kväll. I bandet ingår Fredrik Karlsson, Matte Gustafsson, Patrik Thelin och Johan Sund.
Karta: Vårdklockans kyrka
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!