Inga besparingar i skuggbudget

Den rödgrönrosa oppositionen vill inte se några besparingar i regionen det kommande året, det har partierna enats om.

Saga Carlgrens Vänsterpartiet och de andra partierna i opposition vill inte ha några besparingar nästa år.

Saga Carlgrens Vänsterpartiet och de andra partierna i opposition vill inte ha några besparingar nästa år.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2019-10-23 19:54

I dagarna har Socialdemokraterna och Vänsterpartiet presenterat sina budgetförslag för kommande år. De innehåller en rad punkter som den rödgrönrosa oppositionen är överens om. Den viktigaste är att inte göra några besparingar. Den borgerliga majoriteten föreslår besparingar på 60 miljoner för 2020.

– Det är inte rimligt att spara mer nu. Dessutom tror vi inte att det kommer att lyckas utan kvalitetssänkningar och det är inte acceptabelt, säger Saga Carlgren (V).

Förutom att ta bort besparingskravet så vill oppositionen bland annat ge mer pengar till sjukvården och LSS och mer kultur till barn och unga. Dessutom vill de sätta av pengar till ett klimatpaket. 

– Majoriteten säger att de ska göra en klimatplan men det finns inga pengar avsatta. Vi vill se 10 miljoner kronor om året i investeringsbudgeten och 2 miljoner i driftbudgeten för klimatarbetet, säger Saga Carlgren.

Oppositionspartierna är överens om mycket men inte om allt. Därför har Vänsterpartiet presenterat ett eget budgetförslag, även om de kommer att rösta för Socialdemokraternas budget i fullmäktige, berättar Saga Carlgren. 

Trots slopade besparingar vill oppositionen inte höja skatten. Budgeten finansieras istället delvis av de 90 miljoner som Gotland förväntas få i det nya kostnadsutjämningssystem riksdagen ska besluta om senare i höst. Om det mot all förmodan inte skulle klubbas igenom, ja då faller budgeten.

– Då måste vi tänka om. Men vi utgår från att det går igenom, säger Saga Carlgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!