Region Gotlands vigslar olagliga

Regionens tjänst med borgerliga vigslar kan vara olaglig. Nu föreslås att man upphör med både vigslar och begravningar.

Annamaria Bauer håller både borgerliga vigslar och begravningar. Nu föreslås att Region Gotland ska upphöra med verksamheten.

Annamaria Bauer håller både borgerliga vigslar och begravningar. Nu föreslås att Region Gotland ska upphöra med verksamheten.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Gotland2019-11-26 09:39

Regionfullmäktige ska inom kort besluta om verksamheten med borgerliga vigslar och begravningar. Kommuner är inte ålagda att utföra sådana. Nu föreslås att regionen avvecklar dem.

Region Gotland har utsett vigselförrättare i drygt 20 år, och har ett vigselrum där par kan gifta sig kostnadsfritt sista fredagen i varje månad. För de som vill vigas på annan plats tas en administrativ avgift om 1 100 kronor.

Att viga par är myndighetsutövning som länsstyrelsen ansvarar för. Den utredning som gjorts drar slutsatsen att regionens vigslar och administrationen kring dem är både olämplig och olaglig. Förslaget är därför att säga upp avtalet för vigselrummet och sluta administrera vigslar från den 1 mars.

Att upphöra med vigslar ger ingen besparing, men frigör tid för de som administrerat dem. En besparing ger däremot förslaget att sluta med begravningsförrättare. De fem som regionen utsett håller årligen cirka 70 begravningar. Arvoden och bilersättning kostar cirka 200 000 kronor. 

Förslaget är att upphöra med verksamheten från den 1 mars 2020, något som diskuterats med öns begravningsbyråer. Vem som helst kan vara officiant, men vill man anlita någon via en byrå kan det kosta omkring 3 500 kronor.

Regionens vigselförrättare är Annamaria Bauer, Barbro Hejdenberg Ronsten, Birgitta Nylund, Hans Klintbom, Lena Gustafsson, Lena Wahlberg och Sune Jacobsson. De tre först nämnda är även begravningsförrättare tillsammans med Jan-Erik Eriksson och Stefan Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om