Westerén:"Pirrar som inför en skolavslutning"

Större ekonomisk kompensation för Gotlands läge, bättre elförsörjning och tydligt utpekande av en reservhamn. Här är riksdagsledamot Hanna Westeréns (S) viktigaste förslag, enligt henne själv.

Hanna Westerén (S).

Hanna Westerén (S).

Foto: Nils Stahle

Gotland2019-10-03 15:05

Hanna Westerén (S) har skrivit under 25 motioner under året och tio av dessa har direkt koppling till Gotland. 

– Det är en av de plattformar man har för att sätta ljus på de gotländska frågorna. Så det är klart att man lägger lite extra arbete på dessa, säger Hanna Westerén.

När hon får peka ut de viktigaste förslagen så börjar hon med det som har rubriken Ö-faktor. Det handlar om att Gotland, utöver den allmänna kostnadsutjämningen, ska få ytterligare statliga medel för att klara av att ha råd med sjukvården. I motionen står att Region Gotland har merkostnader på 210-300 miljoner kronor för att driva lasarettet.

– Det system som finns i dag tar inte hänsyn till ö-läget. Men det måste kompenseras för, säger Hanna Westerén.

Hon har också lämnat in motioner som rör kommunikationerna med fastlandet. I motionen Gotlandstrafiken föreslås att färjeförbindelsen ska ses som en del av den nationella infrastrukturen. 

– Jag har också skrivit att jag vill se att en reservhamn till Visby pekas ut. Om det blir Kappelshamn eller Slite är inte avgörande för mig, bara att det sker så att medel till upprustning kan anslås. 

 Hanna Westerén skriver uppmanar också regeringen att ska beakta behovet av en tredje elkabel till Gotland

– Det pirrar som inför en skolavslutning innan inlämningen. Jag skrev så att jag fick slut på bläck i pennan i går.

3 oktober klockan 16.30 är sista dagen att lämna in allmänna motioner. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!