Här är de som ska utsmycka Visborg

Lokala och internationella konstnärer har valts ut för att inspirera och hjälpa till i stadsutvecklingsarbetet på Visborg.

Rundvandring i Visborgsområdet. Från vänster;
Emilia Friberg Olsson, Gediminas Urbonas, Helena Selder, Juri Markkula och Nomeda Urbonas.

Rundvandring i Visborgsområdet. Från vänster; Emilia Friberg Olsson, Gediminas Urbonas, Helena Selder, Juri Markkula och Nomeda Urbonas.

Foto: Anna Norberg

Visborg2019-11-07 11:00

Konstnärerna Ingela Ihrman, Juri Markkula, Nomeda och Gediminas Urbonas är de som valts ut för att medverka och inspirera i stadsutvecklingsarbetet på Visborg. Uppdraget handlar om att ge nya perspektiv i planeringen med fokus på entréer länkar, stråk, rörelser samt mötesplatser och gröna stadsrum. 

– Det är både lokala och internationella konstnärer. Några jobbar visuellt och andra har mer fokus på natur, jag tror att det blir en bra blandning, säger Helena Selder, konstnärlig ledare. 

Vad tror du konstnärerna kan tillföra i planeringen för Visborgsområdet?

– Jag tror att de på olika vis kan lyfta fram nya perspektiv och olika riktlinjer för hur en stadsbyggnadsmiljö kan skapas nära naturen, säger Helena Selder, Baltic Art Center. 

Konst i Stadsutvecklingsprojekt Visborg är ett samarbete mellan konstnärerna, Baltic Art Center och Statens Konstråd som står som huvudfinansiär av projektet. Målet i projektet är att Region Gotland ska utveckla sina arbetsmetoder när det kommer till att inkludera konstnärliga perspektiv i stadsutvecklingsprojekt. 

Konstnärerna har nu haft sitt första gemensamma möte med en rundvandring i området.

– Efter vårt första möte har jag funderat mycket på områdets identitet och ölivets villkor och förutsättningar. Det är något jag skulle vilja vidareutveckla konstnärligt inom projektet, säger konstnären Juri Markkula i ett pressmeddelande.  

– Skapandet började nog direkt hos konstnärerna, nu blir det en tid med research innan de visar sina projektförslag i vår, säger Helena Selder. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!