BESLUT: SAS återinför tidiga morgonturen

SAS kommer att återinföra den tidiga morgonturen från Gotland. "Hoppas kunna fortsätta med den här linjen", säger Freja Annamatz, presschef på bolaget.

Den tidiga morgonturen från Gotland till Arlanda återinförs.

Den tidiga morgonturen från Gotland till Arlanda återinförs.

Foto: Malin Stenström/Arkiv

Visby2019-10-30 13:48

SAS meddelade tidigare i år att den tidiga morgonturen från Visby skulle försvinna från och med november i år. Nu har SAS omvärderat sitt beslut och kommer återinföra den tidiga morgonavgången, som avgår runt 06.40, från Visby flygplats till Arlanda. Samtidigt återinförs även den sena turen som avgår runt klockan 22 från Arlanda till Visby. Ändringarna gäller från och med den 2 februari 2020.

– Vi tittar kontinuerligt på hur vi flyger i vår inrikestrafik. Vi har sett att vi har en del utmaningar i efterfrågan och en vikande konjunktur. När vi tittat på läget har vi kunnat omvärdera den här tidiga morgonavgången som vi tog bort. Engagemanget på Gotland har såklart även bidragit till vårt beslut, säger Freja Annamatz, presschef på SAS. 

Hon säger att ändringarna gäller tills vidare. SAS hoppas även kunna fortsätta med avgången framöver. 

– Som det ser ut nu gäller det här från 2 februari. Förutsatt att vi har en lönsamhet och att det inte händer något större, så hoppas vi kunna fortsätta med den häravgången. Vi strävar efter att ha en tidtabell som är förutsägbar för våra kunder, säger Freja Annamatz. 

Gunnar Jonasson, flygplatschef på Visby flygplats, är väldigt glad över att morgonturen kommer tillbaka i början av nästa år. 

– Det är väldigt viktigt för Gotland att vi har bra kommunikationer via Arlanda till övriga Sverige och världen. Det betyder mycket att den avgången kommer tillbaka. Vi har haft bra samtal med SAS och tror väldigt mycket på ön, det är roligt att även SAS gör det, säger Gunnar Jonasson. 

Varför är den här turen så viktig? 

– Den är viktig för alla som ska vidare någonstans. En del kan man nå via Bromma, men en del orter nås bara via Arlanda och därför blir den trafiken betydelsefull. Trafiken till Arlanda gör också att man kommer vidare utanför Sveriges gränser, det här handlar även om besökare som ska från Gotland, säger Gunnar Jonasson. 

Eva Nypelius (C), regionstyrelsens ordförande, säger att SAS beslut är en välkommen nyhet. 

– Vi tog initiativ till att träffa SAS efter att vi fick höra om deras planer. Vi har träffats några gånger och jag är väldigt glad på att de lyssnat på det som vi har fört fram. Gotland kommer alltid vara beroende av bra färje- och flyglinjer. Bromma är väldigt bra, men Arlanda är vitkigt för att kunna ta sig vidare ut i världen, säger hon. 

Eva Nypelius är glad över att SAS återinfört turerna till och från Gotland.
Eva Nypelius är glad över att SAS återinfört turerna till och från Gotland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!