"Beslutet ligger i politikernas händer"

En förtida avveckling av Bromma flygplats är på tapeten, men än är inget beslut taget. Frågan är hur en nedläggning skulle påverka flygtrafiken till och från Visby.

Regeringen öppnar upp för en tidigare avveckling av flygtrafiken till och från Bromma.

Regeringen öppnar upp för en tidigare avveckling av flygtrafiken till och från Bromma.

Foto: Johan Nilsson/TT

Visby2019-10-22 12:20

Dagens Industri kunde på måndagen berätta att infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) öppnar upp för en tidigare nedläggning av Bromma flygplats. Tillståndet för flygplatsen löper egentligen till 2038, men nu har alltså en diskussion om en förtida avveckling påbörjats.

Till Di säger Tomas Eneroth att förutsättningarna för en nedläggning är en utbyggnad av Arlanda med ytterligare en landningsbana. Det är dock något som Miljöpartiet ställer sig emot.

Hur en nedläggning skulle komma att påverka flygtrafiken mellan Visby och Bromma är fortfarande svårt att säga menar Jim Hofverberg, kommunikationschef på BRA. Hans förhoppning är att politikerna svänger i frågan och att de väljer att behålla flygplatsen.

– Vi tror verkligen på Bromma. Det är de svenska regionernas flygplats. Men beslutet ligger i politikernas händer hur de vill binda ihop landet och göra regioner som Gotland tillgängliga, säger han.

Kan en nedläggning innebära färre avgångar till och från Visby?

– Det är helt omöjligt att svara på i nuläget. Nu går det bara att spekulera och vi vill inte ge oss in i spekulationer. Men vi är inte intresserade av att flyga till Arlanda. Vi vet vad våra resenärer efterfrågar och det är snabba flöden och smidiga resvägar. Men som sagt detta ligger så oerhört långt fram i tiden att det är svårt att säga hur det kommer att påverka avgångar och tider från Visby, säger Jim Hofverberg.

Karta: Visby flygplats
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!