"Blev livrädd att det skulle brinna ner"

Dagen efter en misstänkta mordbranden på Södertorg berättar fastighetsägaren Roy Abd-El Ahad om känslorna efter händelsen och om oroligheterna i Visby innerstad. "Det är läskigt", säger han.

Polisen misstänker att branden är anlagd, och har under onsdagen genomfört en teknisk undersökning i byggnaden.

Polisen misstänker att branden är anlagd, och har under onsdagen genomfört en teknisk undersökning i byggnaden.

Foto: Malin Stenström

Visby2019-10-24 07:26

Vid 17-tiden på tisdagen larmades räddningstjänsten till en brand i den gamla kinakrogen på Södertorg. Branden visade sig vara av det mindre slaget, och räddningstjänsten kunde snabbt släcka den. 

Fastighetsägaren Roy Abd-El Ahad sade kort efter händelsen att det hade blivit högst begränsade skador på byggnaden, men att han var chockad över det som hänt. När Gotlands Tidningar träffar honom dagen efter branden säger han sig fortfarande vara skärrad.

– Man mår inte så värst bra i dag. Tankarna snurrar, och jag hann bli livrädd över att byggnaden skulle brinna ner helt och hållet. Som tur är gjorde räddningstjänsten ett bra jobb, och det blev i stort sett inga skador alls inne i fastigheten säger han.

Polisen arbetar enligt teorin att branden är anlagd, en bild som delas även av Roy Abd-El Ahad.

– Branden är utan tvekan anlagd. Det finns vittnen som sett personer springa från platsen kort efter att det började brinna. I och med det så är jag nästan 100 procent säker på att polisen kommer att hitta de skyldiga till det här.

Tror du att det här på något sätt kan vara riktat mot dig personligen?

– Jag vet inte. Jag vill avvakta och se vad polisen säger innan jag tror något om det.

Polisen var under onsdagen förtegna om branden, men förundersökningsledare Malin Lindell sade att man fortsatt utreder händelsen som en misstänkt mordbrand och att man inte gripit någon misstänkt gärningsman.

– Vi har under dagen gjort en teknisk undersökning på platsen, och just nu pågår arbetet med att inhämta vittnesuppgifter. I dagsläget har vi en hel del iakttagelser, men vi behöver mer för att kunna lägga hela pusslet, så vi uppskattar såklart att allmänheten hör av sig om man sett eller vet något, säger hon. 

Flera aktörer som har verksamhet i innerstaden vittnar om att det den senaste tiden förekommit en del oroligheter på Adelsgatan. Så sent som natten mot tisdagen klottrades det på flera fastigheter som ligger längs gatan, och Visby Centrums verksamhetsledare Magnus Olsson säger att olika grupperingar av ungdomar drar omkring i centrala Visby.

– Jag vet att en butik haft besök av en del ungdomar som varit inne och snattat och varit lite hotfulla. Det finns ingen organiserad brottslighet på Gotland, men det finns ju andra typer av grupperingar, säger han.

Magnus Olsson vill inte koppla ihop den misstänkta mordbranden på Södertorg med klottervågen och ungdomarna som varit hotfulla i butiker, men han säger att de olika händelserna tillsammans kan skapa en oro längs den anrika handelsgatan. 

– Klart att det är oroväckande att det händer sådana här saker. Jag har dock inte hört att det finns några hotbilder mot enskilda personer eller butiker.

Även Roy Abd-El Ahad bekräftar bilden av att olika ungdomsgäng skapar oro längs Adelsgatan. 

– Ja, jag har också sett dem. Jag hoppas att polisen snart får tag på dem så att det inte händer ännu värre saker, säger han.

Tror du att det kan ha koppling till branden?

– Jag vet inte, men det kan det ju ha. 

Känner du någon oro över att något liknande ska hända igen?

– Det är klart att man blir orolig. Det var väldigt läskigt det som hände igår, speciellt innan jag visste hur stor branden var.

Roy Abd-El Ahad är helt övertygad om att branden i den gamla kinakrogen på Södertorg är anlagd.
Roy Abd-El Ahad är helt övertygad om att branden i den gamla kinakrogen på Södertorg är anlagd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!