Brand i innerstan - polisen utreder mordbrand

Strax efter klockan 17 på tisdagen kom larmet om en brand på Södertorg i Visby innerstad. Polisen vet inte hur branden startade och har inlett en förundersökning om mordbrand.

Brand på Södertorg.

Brand på Södertorg.

Foto: Lina Lemoine

Visby2019-10-22 17:28

Larmet om branden på Södertorg i Visby innerstad kom vid 17.12 på tisdagen. Inringaren berättade för SOS Alarm att det var en brand den gamla kinakrogen på Södertorg. Det syns på bilden som Lina Lemoine tagit att räddningstjänsten öppnade dörrarna till fastigheten och sågade upp en stålgrind för att ta sig in. 

– Det brinner i ett hus och det ska vara på första våningsplan, strax innanför entrén, säger Jesper Vestling, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral, vid 17.25 på tisdagen.

Räddningstjänsten meddelade vid klockan 17.40 på tisdagen att branden var under kontroll. 

– Det var en mindre brand innanför entrén som vi har släckt. Vi håller på att kontrollera platsen och tar hand om det sista. Sedan kommer vi att lämna, säger Tommy Wållberg, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral.

Polisen meddelade under tisdagskvällen att de inlett en förundersökning om mordbrand. Polisen vet inte hur branden startade, men kommer att vidta flera utredningsåtgärder. 

– En teknisk undersökning på platsen kommer att göras under onsdagen och vi har en del tekniskt material att gå igenom. Vi har anledning att tro att branden var anlagd, säger Mats Lindkvist, stationsbefäl vid polisen på Gotland. 

Fastighetsägaren Roy Abd-El Ahad var snabbt på plats vid branden på Södertorg. Skadorna blev inte så stora och branden kunde släckas snabbt. Men han säger att det är många känslor som kommit efter branden: 

– Jag är i chock. Jag kom till platsen ganska fort eftersom jag har många olika verksamheter i innerstan. Men som tur är ingen större skada skedd. Det kunde ha varit väldigt mycket värre, säger Roy Abd-El Ahad. 

Vad säger du att en brand misstänks ha anlagts i din fastighet?

– Det känns väldigt tråkigt och lite läskigt att det gjorts. Som tur var blev det ingen större brand och jag är väldigt tacksam över att räddningstjänsten kom till platsen så pass fort, säger Roy Abd-El Ahad. 

Enligt Roy Abd-El Ahad finns det vittnen som sett folk försvinna från fastigheten. Under onsdagen kommer polisen att arbeta vidare i utredningen och han hoppas att ytterligare uppgifter kan komma fram då.

– Polisen har lite underlag och det finns vittnen som sett folk gå ut därifrån. Så jag hoppas de får fast några, säger Roy Abd-El Ahad.

Roy Abd-El Ahad är skärrad efter branden på Södertorg.
Roy Abd-El Ahad är skärrad efter branden på Södertorg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!